Društvo

Aleksandar Stefanović – Čačanima poznatiji kao Aco Puš danas slavi rođendan!

1.02Kpregleda

Na današnji dan pre 89 godina, 31. oktobra 1931. godineu Čačku je rođen profesor Aleksandar Stefanović, Čačanima poznatiji kao Aco Puš, profesor fizičke kulture i bivši igrač i sportski radnik u KK Borcu iz Čačka, novinar i publicista. Ljubav prema sportu nasledio je od oca Radiča, pa se zajedno sa svoja dva brata, inače takođe profesora čačanskre gimanzije aktivno bavio košarkom. U KK Borcu iz Čačka igra od 1951. godine. Posle drugog razreda gimnazije 1947. upisao je Fiskulturnu školu u Zemunu, gde se prvi put sreo sa košarkom trenirajući jednu godinu u omladinskom timu Partizana, a potom i sa omladincima Crvene zvezde. Otada je sport postao njegov život. Završio je Fakultet za fizičku kulturu u Kragujevcu, kao prvi diplomirani profesor fizičkog vaspitanja u ovoj ustanovi. Potom se vratio u Čačak i počeo da radi u čačanskoj Gimnaziji u kojoj je službovao punih 35 godina, do penzije.

Pored posla profesora, radio je amaterski u košarci, a duži niz godina aktivan je u sportskom novinarstvu. Uz njegovu pomoć i asistenciju u Borcu su stasale košarkaške legende kao što su Radmilo Mišović, Marinko Purić, Predrag Katanić, Dragan Đukić, Sadik Zejnilović, Mirko Drobnjak, Dragan Kićanović, Dragan Arsić, Željko Obradović, Vladimir Androić, Ljubomir Radivojević i mnogi drugi. Profesor Stefanović je napisao istorijat košarke u Čačku „Koš na obali Morave” 1995. godine. Dobitnik je brojnih priznanja, a od košarkaškog saveza Jugoslavije je dobio Zlatnu plaketu 1969. godine.

Čast nam je što je Udruženje Čačana u Beogradu u februaru 2020. godine imalo priliku da organizuje i održi promociju monografije “Profesor sa Morave” posvećene životu i delu profesora Aleksandra Stefanovića (https://www.youtube.com/watch?v=u090TPpUVo8)

U ime članova i prijatelja Udruženja Čačana u Beogradu profesoru Aleksandru Stefanoviću, našem dragom Acu Pušu, želimo dobro zdravlje, kao i da ga njegov sportski i životni elan i energija i dalje ne napuštaju.

Udruženje Čačana u Beogradu – Snimak promocija knjige “Profesor sa Morave” 12.2.2020.
Koš magazin – O Profesoru Stefanoviću
Jutjub – Značajni građani Čačka – Aleksandar Stefanović
Reflektor – O Profesoru Stefanoviću
Čačanski glas – O knjizi “Profesor sa Morave”
Čačanski glas – O Profesoru Stefanoviću
TV Lav – Snimak sa čačanske promocije knjige “Profesor sa Morave”

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU