KulturaMuzika

Veče za pamćenje kroz promociju knjige Pece Popovića

Tragovi u beskraju

1.22Kpregleda

 

U Velikoj sali Doma kulture u Čačku održana je  promocija knjige Petra Pece Popovića pod nazivom „Tragovi u beskraju“. O knjizi je pored autora govorio i profesor Mihajlo Pantić, a moderator programa je bila Verica Kovačević. Peca Popović, rođeni je Beograđanin koji je odrastao u Čačku i sa ovim gradom je čvrsto povezan.

Knjiga „Tragovi u beskraju“ predstavlja zbirku Pecinih tekstova otišlih junaka iz sveta muzike. U njoj su prikazana pedeset tri sećanja na strane i domaće muzičare. Peca nije krio da su oni uticali na formiranje njegove ličnosti, a da bi bez njih sigurno bio gori čovek. Iz njihovih pesama, primera i njihove muzike crpeo je neka znanja koja su mu koristila da ostane čovek bez stida i srama.

Petar Popović ceo život piše takve tekstove, a ovi koji se nalaze u njegovoj knjizi „Tragovi u beskraju“ su nastali za poslednjih 13 godina. U knjizi su svoje mesto pronašli Badi Holi, Džimi Hendriks, Majkl Džekson, Vitni Hjuston, Džo Koker, Čak Beri, Litl Ričards i mnogi drugi. Od domaćih autora tu su Davorin Popović, Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Vlada Divljan, Čobi…

Kod Petra Popovića političke okolnosti nisu imale nikakvog uticaja na njegovo pisanje, jer je stvar u koju veruje iznad politike u kojoj nažalost neminovno živimo. Da je pratio i da se bavio politikom nikada ne bi uspeo da napiše ovo što je napisao.

Muzika na kojoj je Peca odrastao danas nema smisla.

„Danas živimo u svetu gde rokenrol uopšte nije važan. Trenutno imamo četiri dominantna žanra: hip hop, rep, latino muziku i modernu pop muziku, a to je vrsta  muzike prema kojoj ja nemam sklonosti. Ne osuđujem i razumem  mlade ljude koji to slušaju, ali mene lično zanima šta umetnik koji pravi muziku ima da poruči slušaocu. Ne mogu da slušam besmislenosti koje se danas plasiraju“, poručio je Petar Popović.

Istakao je da i danas sigurno ima autora  koji prave kvalitetnu muziku i koji veruju da će pesmom promeniti svet, ali oni danas ne mogu da dođu do izražaja.

Na pitanje kako bi definisao rokenrol, Petar Popović kaže:“ Najlakše je reći da je rokenrol način života ali to je mnogo više od toga. To je nešto što podrazumeva neke talente koji su promenili drugu polovinu dvadesetog veka. Sve ideje koje su u vezi sa rokenrolom realizovane su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Sada se sve ideje nameću i realizuju kroz politiku. Ni jedno oslobađanje u XX veku nije moglo dogoditi bez muzike, od borbe za ravnopravnost, pa sve do ljudskih prava i ugroženih studentskih sloboda.“

Peca Popović je bio urednik časopisa „Džuboks“, „Rok“, „Zvezdine revije“. Pisao je za „Politiku“, „Politiki zabavnik“, „Sportski žurnal“, a pomogao je i velikom broju muzičara koji su u tadašnje vreme započinjali svoju karijeru, a kasnije postali uspešni u svetu muzike.

Muzički časopisi koje je Peca Popović nekada uređivao više ne postoje i tako će ostati sve dok ne bude bilo interesovanja za njih.

 

 

Nela Mečanin

Ostavite komentar