Kultura

Gimnazijski istočnici

1.01Kpregleda

Poštovana gospodo,

Gimnazija u Čačku, koja postoji već 185 leta, pre sedam godina pokrenula je školsku ediciju Gimnazijski istočnici u okviru koje bi se objavljivale knjige u vezi sa njenom istorijom. Prve tri su štampane 2014, 2017. i 2019. godine (Ptico, dovešću te do reči – iz zaostavštine jednog profesora, Kuća naše mladosti (čačanska Gimnazija u sećanjima svojih profesora i đaka i Čas obnove (antologija odabranih književnih tekstova nekadašnjih profesora i učenika Gimnazije).

Četvrta knjiga u nizu trebalo bi da bude Čas obnove II (antologija odabranih književnih tekstova nekadašnjih profesora i učenika Gimnazije) osmišljena kao dvotomno izdanje (prvi tom od 330 strana podrazumeva tekstove profesora, a drugi od oko 1100 strana tekstove učenika), u tiražu od 200 primeraka (ukupno 600 primeraka obe knjige).

Prvi tom je uspešno publikovan u decembru 2019. godine. Sada nam predstoji „borba” za drugo poglavlje, tj. obimnije izdanje drugog toma ovog poduhvata, koji će zbog obimnosti i tehničke nemogućnosti da bude publikovan u jednoj biti objavljen u dve knjige. U okviru tekstova koji se u njoj nalaze biće zastupljeni i Vaši odabrani radovi (ili rad).

Zamolili bismo Vas da nam, ukoliko možete, budete saizdavači ove knjige tako što biste na račun štampara, gospodina Slobodana Obradovića (IK LIO, Rige od Fere 4, 32 300 Gornji Milanovac; broj računa: 105 – 0000403303382 – 80), uplatili onoliko novca koliko Vam mogućnosti dopuštaju, a Vaše ime biće upisano u darodavce koji su pomogli da pomenuta knjiga ugleda svetlost dana. Antologija će biti postavljena i u elektronskom formatu na sajtu škole, tako da će oni koji ne budu uspeli da je imaju kao štampani primerak, moći (ako budu hteli) da je čitaju i u ovom obliku.

Unapred Vam zahvaljujemo na vremenu i mogućem odzivu u vezi sa našim zahtevom.

S poštovanjem

Slobodan R. Nikolić, profesor književnosti

decembar 2021. godine

Ostavite komentar