Društvo

 Duško Radović, srpski književnik

Rođen je pre 98 godina

303pregleda

Na današnji dan pre 98 godina, 29. novembra 1922. godine, rođen je Duško Radović, srpski književnik, pisac, pesnik, aforističar, novinar, urednik dečjih emisija na radiju i televiziji, dečjih časopisa i TV serija. Rođen je u Nišu, a umro je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu. Porodica Radović potiče iz Čačaka, gde je bila viskoko cenjena kao čestita, prosvećena i vrlo obrazovana. Otac Uglješa je po profesiji bio železničar, a deda je bio prota u Čačku, tako da je Duško od najranijeg detinjstva povremeno provodio dane u Čačku kod dede. Majka Sofija je bila domaćica poreklom iz Niša, iz porodice Stefanović.

1928. godine porodica se seli iz Niša za Suboticu gde Duško završava osnovnu školu i 6 razreda gimnazije. Školovanje je nastavio u Beogradu studirajući filozofiju. Po završetku rata postao je izvođač književnih radova i pisao je: skečeve, aforizme, najave, odjave, humoreske, pesme, priče, scenarije za igrane i dokumentarne filmove. Radio je u listovima: “Zmaj”, “Pionir”, “Kekec”, bio je glavni urednik “Pionirskih novina”, urednik

Programa za decu Radio-Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik jednog od najboljih listova za decu u Evropi, “Poletarac”, novinar “Borbe” i od 1975.-1983. godine urednik Studija B. Širokim narodnim masama je poznat po emisiji “Beograde, dobro jutro” u kojoj je od 1976.-1983. godine publiku zabavljao aforizmima koji su objavljeni u tri knjige i prodati u 300.000 primeraka. Napisao je veliki broj knjiga od kojih su neke prevedene na engleski, ruski, nemački i druge svetske jezike.

Njegova najpoznatija dela su: radio igra “Kapetan Džon Piplfoks” (1953.), pesme “Poštovana deco” (1954.), pesme “Smešne reči” (1961.), pesme i priče “Pričam ti priču” i “Tužibaba i još 9 jednačinki” (1963.), televizijska serija “Na slovo, na slovo” (1963.-1965.), poema “Če, tragedija koja traje” (1969.), pesme “Vukova azbuka” (1971.), pesme “Zoološki vrt Beograd” (1972.), aforizmi “Beograde, dobro jutro 1” (1977.), “Beograde, dobro jutro 2” (1981.), “Beograde, dobro jutro 3” (1984.), poezija i proza za decu u četiri knjige: “Ponedeljak”, “Utorak”, “Sreda” i “Četvrtak” (1983.). Dečji hor “Kolibri” u svom repertoaru često izvodi pesme Duška Radovića kao što su “Mrak”, “Plavi zec”, “Strašan lav”, “Šta je na kraju”, “Pesma o mleku”, “Tatin muzičar”, “Sve što raste htelo bi da raste”.

Dobitnik je mnogih prestižnih priznanja kao što su Neven i Mlado pokoljenje, Nagrade zmajevih dečjih igrara, Nagrade sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade i diplomu Hans Kristijan Andersen za dečju književnost. Posthumno je dobio BIGZ-ovu nagradu. Malo pozorište “Duško Radović” u Beogradu nosi njegovo ime. Duško Radović preminuo je u Beogradu 16. avgusta 1984. godine.

Najpoznatiji aforizmi Duška Radovića su:

– Lopta je kao udavača. Ne muvaj se oko nje ako nemaš ozbiljne namere. Ako ne misliš da je uzmeš.
– Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas.
– Teško je biti dete i biti dobar.
– Kad neko nema šta da kaže o tome šta jeste, najčešće govori o tome šta nije: nije blesav, nije sisao vesla, nije mačiji kašalj, nije naivan, nije čuvao ovce…
– Loše knjige mogao bi pisati svako. Međutim, pisci su samo oni koji ih pišu.
– Žene koje su se dobro udale, jutros idu kolima na posao. Voze ih muževi koji su se loše oženili.
– Volite se kada niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s’ kim je.
– Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji.
– Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!

Udruženje Čačana u Beogradu sa ponosom se seća Duška Radovića kao čoveka čija porodica potiče iz našeg rodnog grada, a koji je mnogo dao kulturi, umetnosti i dečjem stvaralaštvu naše zemlje.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar