Pravoslavlje

Iguman srpske carske Lavre na Svetoj Gori, Manastira Hilandara, visokoprepodobni arhimandrit Metodije u manastiru Ćelije

Sveta Liturgija na Đurđevdan biće u 8:30 sati!

2.47Kpregleda

U nedelju, 5. maja, uoči praznika Sv. Georgija – slave Manastira Ćelije u istoimenom mestu kod Lajkovca, u ovu svetinju došao je iguman srpske carske Lavre na Svetoj Gori, Manastira Hilandara, visokoprepodobni arhimandrit Metodije, saznaje Radio Slovo ljubve od nastojatelja pomenutog manastira u Eparhiji šumadijskoj, jeromonaha Dositeja (Hilandarca). Bdenije na kojem će služiti arhimandrit Metodije počelo je u 18 časova, a Sveta Liturgija na Đurđevdan biće u 8:30 sati. Na pomenutom bogosluženjima se, kako najavljuje otac Dositej, očekuje mnogobrojni verni narod, kao i gosti iz političkog i kulturnog života.

Manastir Ćelije, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, potiče iz 15. veka i dosta je stradao kroz istoriju. Nalazi se u podnožju Vrapče brda gde se odigrala čuvena Kolubarska bitka, a ispod crkve su pohranjene kosti hiljada srpskih vojnika poginulih za svoju otadžbinu. Takođe ima mnogo kostiju i austrougarskih vojnika, naročito među njima Čeha. Zbog toga se manastirska crkva zove još i spomen-kosturnica.

IZVOR: SLOVO LJUBVE

 

Ostavite komentar