DruštvoKultura

Klikeraši iliti „Ti ponesi svoje…”

331views

„Ti ponesi svoje, ja ću moje, a na kraju ćemo videti koliko će kome da ostane!” Ovako se nekada zakazivala partija klikera. Kratko i jasno, uz malo začikavanja. Nekada su klikeraši opravdano bili prkosni ali pošteni jer sama igra je viteška. Nema laži, nema prevare. Sve je prvo pred očima,pa onda u rukama. Na kraju bi se uvek znalo u čijim džepovima koliko klikera ostane. Svako ko je ikada igrao klikera naučio je da gubi i da dobija, a to što dobije mogao je odmah da oseti kao nešto prijatno, okruglo, glatko, nešto što se u džepu pretvaralo u blago a u svakoj pomisli na pobedu u prethodnoj partiji u sjaj jednoperaca, dvoperaca, troperaca, četvoroperaca staklenaca ili gvozdenaca ili porculanaca raznih veličina.

Klikeraši, bilo u dvorištu bilo školi bilo u životu, jesu igrači koji obećavaju. Tu nema laži i nema prevare. Klikeraš je igrač s klikerima, onaj koji brzo shvata, pronicljiv, bistar čovek. To nisam ja izmislila. Tako piše u velikom Rečniku srpskog jezika Matice srpske.

U rečniku piše, ja sam, kao i mnogi drugi, nekada, u dvorištu, iskusila poraze i pobede, pune džepove i sjaj pomisli na dobre poteze, a Snežana Tošović, Snježa Milutinović i Ivana Knežević, poklonici nauke, umetnosti i igre, osnovale su udruženje „Klikeraši”. Snežana Tošović i Snježa Milutinović – matematičari; Ivana Knežević – slikar. Sve tri gracije su profesori sa lepim iskustvom u prosveti i impresivnim radnim biografijama koje bi u ovom tekstu zauzele previše mesta jer iz njih ništa ne treba izostaviti (toliko su uspešne). Snežana Tošović je, pored mnogo toga još, profesor matematike u Osnovnoj školi „Tanasko Rajić” i stručni konsultant u vrtiću „Mali kapetan” u Čačku; Snježa Milutinović, pored mnogo toga još, radi u Regionalnom centru za talente u Čačku; Ivana Knežević je, pored mnogo toga još, imala osam samostalnih izložbi svojih slika i vodi školu crtanja i slikanja „Kreativna jazbina”. Najvažnija za ovu pričujeste naklonost kalepoti i napretku te iste lepote, i one lepše – one pametne – i one još lepše – hrabre i pametne, kakva lepota, u stvari, i treba da bude, a takvu naklonost Snežana, Snježa i Ivana imaju, i u sebi i kod sebe i blizu sebe, i umeju da joj udovolje negujući je, i u sebi, i u posmatračima onoga što rade, i u mladim klikerašima sa kojima rade i sa kojima se upuštaju u dobre partije proširivanja znanja, primenjivanja veština i sticanja blaga od ma kakve dobre materije. Uz njih i mlađe klikeraše, polaznike njihovih radionica, takva lepota raste i razvija se u nešto što se, od ma kakve materije, pred našim očima, pretvara u dragocenost, blago u dečjim rukama, kadrim da lako, kroz igru, uče i nauče kako da stvore lepši i bolji, sjajniji svet,i to u svojoj neposrednoj blizini.

Prethodne školske 2018/2019. godine, tema radionica „Klikeraša” bio je Vazduh. Pomenuh ja malopre – od ma kakve materije lepota može da raste u rukama klikeraša. Može uz pomoć veštine, znanja i iskusnijih ruku koje su tu da pokažu, usmere, pridrže ako treba ipruže, a Snežana, Snježa i Ivana i te kako to umeju, mogu i hoće.

Zato, mladi Čačani, ako imate između šest i četrnaest godina, dođite 11. septembra 2019. godine, u 18 sati, na plato na Trgu ustanka u Čačku, ispred prostorija Start up centra koji radi u okviru Naučno-tehnološkog parka jer će tada „Klikeraši” održati dvosatnu radionicu na kojoj će predstaviti svoj plan i program rada za ovu, dolazeću, školsku godinu. Dakle, ponesite malo svoje radoznalosti, Snežana, Snježa i Ivana već nose dobru volju, a na kraju ćemo videti ko će kakvo blago da stekne.

 

Ivana Pajić

septembra 2019. godine, u Čačku

Ostavite komentar