DruštvoFilm

“Oaza” u senci reda za tri hiljade dinara

Ljudi, pa ovi imaju neke papiriće. Možda je trebalo i mi da ih uzmemo!

1.7Kpregleda

U Domu kulture u Čačku, 31. 05. 2021.godine nešto ispred 18.00 sati premijerno je prikazan film “Oaza”. Od ulaznih vrata ove ustanove kulture protegao se red duž  Trga. “Uh, baš je veliki red za karte. Da li da čekamo ili da se vratimo?”, rečenica je kojom se obraćam svojoj jačoj polovini, dok stajem na začelje. “Ma gde ćeš u taj red, to je sigurno red za vakcinaciju“, upozorava me. Nisam sigurna da je u pravu. Izašla bih ja iz reda, ali ako ga izgubim, ostaćemo bez karata. Za svaki slučaj, ostadoh da stojim tu gde jesam, a on ode da proveri.

Vratio se za par minuta. Nosi ulaznice i kaže:” Rekoh ti da je ovo red za vakcinaciju”. Verujem mu, ali mi ništa nije jasno. Danima unazad se na tom istom mestu obavlja imunizacija građana i jedva da po neko uđe. Zašto je ovaj dan poseban da bi se formirao ovoliki red? Motam po glavi po čemu je baš ovaj datum toliko važan: 31.maj je Svetski dan borbe  protiv duvanskog dima, kao i Dan papagaja. Ujedno je i naša godišnjica braka, ali ništa od toga nema neku vezu sa vakcinacijom. Opet me muž podseća da je ovaj datum poslednji, a ujedno i ključan za dobijanje 3.000 dinara za sve koji budu vakcinisani do ponoći. Da. Setih se sada i ja. Sledeći zadatak koji nije bio ni malo lak je taj što je na projekciju filma trebalo ući na ista ona vrata na koja se ulazi za vakcinaciju.

Svi stoje u gomili i ni mušicu ne puštaju preko reda. Mašemo onim ulaznicama i molimo za malo mesta. Objašnjavamo da smo pošli da gledamo film. Ne veruju nam baš, nevoljno se sklanjaju. Čujemo ih kako govore:”Ljudi, pa ovi imaju neke papiriće. Možda je trebalo i mi da ih uzmemo”. Konačno uđosmo u salu. Na projekciji filma svega nas dvadesetak. Po završetku filma, na ulaznim vratima Doma kulture ista priča. Gledam na sat. Za petnaestak minuta će otkucati dvadeset časova i vakcinalni punkt bi svakako trebalo da se zatvori. No, ovaj datum je poseban datum, jer će lekari i medicinske sestre raditi do ponoći, a možda i duže, sve dok poslednjeg u redu ne vakcinišu.

Ne dao Bog da ih ne prime. Ko te pita što je prethodnih dana retko ko ulazio. Tri hiljade su ipak tri hiljade. Velike kao kuća tog 31.05.2021.godine. A kada stigosmo domu doznasmo i to da će se svi koji se elektronski prijave do ponoći i vakcinišu do 7. juna imati pravo na tu fatalnu sumu. Nosih se mišlju da se vratim do Doma kulture i o tome obavestim sve ove što stoje u redu, ali se prisetih da bi bilo uzalud jer bi mi slabo ko verovao. Što se samog filma tiče,  zaista je odličan.  Obavezno pogledajte.

 

Izvor:Kablarnet

1 Comment

  1. P.S.
    Još jedan jak utisak. Gospođa koja prodaje ulaznice uz službeni računar prislonila je i svoj telefon i pomno gleda Pink, Zadrugu. Malo joj je ovakve realnosti.

Ostavite komentar