Ekonomija

Poštovani članovi, prijatelji i simpatizeri Udruženja Čačana u Beogradu,

2.5Kpregleda

Na današnji dan pre 66 godina, 15. decembra 1953. godine, u mestu Kotraža nadomak Guče, u blizini Čačka, rođen je naš uvaženi zemljak poznati čačanski privrednik Milenko Kostić Kole. Gospodin Kostić je vlasnik i predsednik kompanije “Auto Čačak” koja je jedan od najvećih poslovnih subjekata u Čačku čije poslovanje je odavno prevazišlo granice našeg zavičaja ali i Srbije.

Posle završene osnovne škole u rodnoj Kotraži, Milenko Kostić se otisnuo dalje od rodnog kraja i završava srednju Pomorsku školu na ostrvu Korčula, sadašnja Republika Hrvatska. Po završenoj školi zaposlio se u lokalnom brodogradilištu gde je proveo osam godina. Nostalgija prema rodnom kraju i korenima povukla ga je nazad u rodnu Kotražu. Radio je u preduzećima “Sima Saraga” i “Pansirovina”. Završio je Višu poslovnu školu u Novom Sadu. Početkom 1991. Kostić osniva privatno preduzeće “Auto Čačak” koje se u početku bavilo distruibucijom proizvodnog programa automobila i kamiona kragujevače Zastave. Otvara i mrežu ovlašćenih servisa. Kompanija potom pokreće prodaju i servisiranje FAP Mercedesovog teretnog programa. U proleće 1996. godine, na sajmu automobila u Beogradu, Milenko Kostić uspostavlja uspešan kontakt sa predstavnicima češke automobilske kompanije “Škoda Auto” i već 7. maja iste godine “Auto Čačak” je postao je generalni uvoznik automobila marke Škoda. Ostalo je istorija satkana od puno rada, zalaganja, blistavih ideja, odvažnosti i pozitivne energije. Ovu godinu kompanija “Auto Čačak” koja ima preko 800 zaposlenih po poslovnim rezultatima beleži kao rekordnu od početka svog poslovanja, čvrsto držeći lidersku poziciju u svojoj oblasti delovanja u Srbiji i regionu. Pored poslovnih uspeha gospodin Kostić poznat je kao čovek koji je spreman da pomogne drugim kolegama čačanskim privrednicima, učestvuje u humanitarnim akcijama, pomaže zdravstvene ustanove, sportske kolektive i individualne sportiste, kao i umetnike i projekte unapređivanja i očuvanja kulturne baštine našega kraja. Dobitnik je mnogih prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada od kojih ćemo ovaj put izdvojiti međunarodnu nagradu “Najmenadžer i najkompanija 2019” koja mu je pre pre nekoliko meseci dodeljena na prigodnoj svečanosti u Sarajevu. Ovo izuzetno priznanje dodelilo mu je Evropsko udruženje menadžera, odnosno Direkcija za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope po izboru Nezavisne agencije, Evropskog udruženja menadžera i časopisa “Euromanager”. To je u neku ruku “Nagrada za životno delo” za vrhunske stvaralačke domete, sjajne menadžerske rezultate, stalne investije u nove projekte i izuzetno uspešno vođenje i razvoj biznisa bez granica. Uz ovu Kostićevu nagradu pomenućemo još najprestižnije čačansko priznanje Decembarsku nagradu Grada Čačaka za 2018. godinu, kao i nagradu “Poslovni čovek 2005. godine” koju dodeljuje žiri Kluba privrednih novinara Srbije.

Udruženje Čačana u Beogradu uz najveće poštovanje čestita 66. rođendan našem zemljaku, gospodinu Milenku Kostiću. Želimo mu da ga u budućnosti prate dobro zdravlje, nepogrešiva poslovna intuicija i pregršt vrhunskih poslovnih ideja koje mu nikada nisu manjkale tokom njegove duge i plodonosne poslovne karijere.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar