KulturaPravoslavlje

Promocija romana Nenada Gugla, «Velelepota sekunde»

Književno veče u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku

1.27Kpregleda

U okviru 22.manifestacije „Štampana reč 2020.“,  u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u Čačku, predstavljena je knjiga „Velelepota sekunde“, autora Nenada Gugla, našeg Čačanina, profesora srpskog jezika i književnosti. O knjizi su govorili Tijana Bežanić, Hadži Dušan Milošević, profesor Vladimir Dimitrijević i sam autor.

Posetiocima se kroz pozdravno slovo obratila Tijana Bežanić koja je ovom prilikom naglasila da ovaj roman potpisuje izdavačka kuća „Bit izdavaštvo“ iz Čačka. Predstavljajući samog pisca, kao redovnog učesnika na konkursima u okviru manifestacije „Disovog proleća“, Tijana je istakla i da je njegov prvi roman „Umro sam u petak“ doživeo veliki uspeh i da je knjiga tokom prošle godine dočekala i svoje šesto izdanje. To i ne predstavlja iznenađenje s` obzirom da je Nenad Gugl vrstan govornik, pripovedač i tumač.

Hadži Dušan Milošević, urednik izdavačke kuće „Bit izdavaštvo“,nije krio zadovoljstvo i radost što je knjiga izdata baš u toj izdavačkoj kući, kući koja ima za ideju da napravi jednu  vrstu spone između književnosti i religije i koja će po tome u budućnosti biti prepoznatljiva. U svakom slučaju, ovo velelepotno književno veče  bilo je veče triju rađanja:rađanja izdavačke kuće, rađanja knjige i rađanja čitalaca „Bit izdavaštva.“

Profesor Vladimir Dimitrijević ocenio je da je Gugl kroz svoj novi roman napravio dilogiju sa romanom „Umro sam u petak“. Oba romana u biti imaju jednu izuzetno važnu temu, a to je preobražaj samog čoveka. Po njegovim rečima, a citirajući Rilkea da bi trebalo sići u dubine jer ironija tamo nikada ne zalazi, profesor Dimitrijević je mišljenja da je Nenad Gugl  kroz svoje romane to uspeo da uradi. Drugim rečima, uspeo je da književnost vrati sebi. „U svom jezgru roman ima jednu izuzetno važnu stvar, a to je život Svetog Vitalija, kao što roman Dostojevskog „Braća Karamazovi“ ima svoje jezgro, a to je žitije starca Zosime. Samim tim, Gugl je uspeo da roman vrati onom što je roman nekada bio i uspeva da nas kroz  njega pokrene. Jedino na taj način roman neće umreti. On nas pokreće kako bismo se što dublje zagledali u sebe.“, rekao je Dimitrijević. Ističući da je književnost Nenada Gugla ozbiljna književnost, pred  dnjega je postavio novi zadatak sa težim temama, kao što je pisanje o čoveku koji je ponižen i omalovažen ističući da nema nikoga ko je zauvek izgubljen i da za svakoga postoji nada.

Na kraju ove večeri, publici se obratio i sam autor podsećajući nas na to da je naš život izgrađen od samo jedne čestice, tj. jedne sekunde u večnosti, a sva velelepota se odnosi na samog Boga koji je uzvišen. Roman ima jednu vertikalu od jedanaest glava u kome su prva i poslednja glava povezane, kao i tri horizontale, a to su: ljubav, preobražaj i vera.

Kako je jednostavno da se čovek koji veruje prepusti Bogu i kako za njega ne postoje ograničenja, čitajte u novom romanu Nenada Gugla, „Velelepota sekunde“.

 

Nela Mečanin

Ostavite komentar