Kultura

Promocija zbirke pesama “Moje tišine”

378views

U okviru 57. Disovog proleća predstavljena je zbirka pesama “Moje tišine” profesorke srpskog jezika i književnosti, Aleksandre Mišić. U ovoj večeri za pamćenje, ljubitelji poezije su pored odabranih stihova koje je govorila Sofija Dimitrijević, maturantkinja Čačanske gimnazije, mogli čuti i kompozicije Šostakoviča, za čije su izvođenje bile zaslužne Jelena Rubaković, Maja Protić i Milica Kovrlija.

Voditeljka programa, Tanja Vuković je u uvodnom slovu pomenula da je Aleksandrino stvaralaštvo počelo od njenog ranog detinjstva, tačnije od osnovne škole, a njeni stihovi su našli mesto u brojnim književnim časopisima, a nisu manjkale ni pohvale i nagrade.

O knjizi je govorila Danijela Kovačević Mikić i pri tom ukazala na to sa kakvom je lakoćom Aleksandra iznela svoje pesničko prvenče. Sa druge strane, njena upornost je bila presudna da i na fakultetu, a i nakon diplomiranja nastavi da stvara. “Mnogi su upravo na fakultetu prestali da pišu, ali ne i Aleksandra. Ona nije dozvolila da fakultet u njoj ubije pesnika”, kazala je u šaljivom tonu Danijela.

Pročitavši pesmu “Prazno”, Slobodan Nikolić je takođe govorio o Aleksandrinom pesničkom umeću. Da li je sve prazno kako glasi naslov pesme, ili ima nešto više od toga? Naravno da ima, a to je dete u nama. To dete o kome su govorili mnogi pisci, nalazi se i u Aleksandrinoj pesmi. A ko sačuva to dete, pistigao je cilj. “U ovu pesmu Aleksandra je pozvala velika imena svetske književnosti od Dostojevskog, preko Tagore, Servantesa i mnogih drugih. I ne samo u ovoj. U većini njenih pesama se to može osetiti” , istakao je Nikolić.

Da Aleksandra Mišić važi za omiljenu profesorku, rekla je i Sofija Dimitrijević koja joj se ovom prilikom zhvalila na celokupnom radu i trudu, a u ime svih drugova iz Gimnazije. Autorka zbirke nije štedela reči zahvalnosti za sve koji su došli da čuju njene stihove satkane od metafore i simbola, tih reči koje su gromoglasno odjeknule kroz “Tišine” koje nisu više samo njene. Između Aleksandrine”Vatre” i “Metala”, poigravali su se Šostakovičevi “Valcer” i”Polka”. Bila je to odlična kombinacija. Za sam kraj večeri iznenađenje u vidu pesme “E ta noć” koju su izveli mališani Lazar, Nikola, Đurđa i Zlata, a za svoju tetku Aleksandru.

Tekst: Nela Mečanin

Foto: Katarina Alempijević

Ostavite komentar