Muzika

U Domu kulture održan koncert Bobana Bjelića

304pregleda
 Kompozitor i solista na harmonici, Boban Bjelić, održao je koncert u čačanskom Domu kulture. Publika je mogla čuti “Balkanske svite” koje su autorski kompozitorski projekat baziran na drevnim napevima balkanskih zemalja koji datiraju iz paganskog perioda pre hrišćanstva. Svite su u 14. veku komponovali Bah, Hendl i još neki poznati kompozitori, a naš Čačanin, Boban Bjelić, je po ugledu na njih komponovao “Balkanske svite”, koje predstavljaju svite našeg podneblja.
Na taj način je zvuk starog vremena udenuo u novi zvuk koncertne harmonike. Koncert je bio podeljen u nekolio segmenata kao što su: varijacije na makedonsku temu, balkanske igre, četiri ljubavne pesme i balkanske slike. Efekti na harmonici kao što su šumovi, vibrata, klasteri, rikošet, a koji nisu toliko poznati učinili su to da “Srpska igra”, “Kosovska pesma” , “Makedonsko oro” , “Kraj potoka”, “Marike”, “Bumbar”, “Gajdaši” i mnoge druge pesme dobiju nesvakidašnji, upečatljiv prizvuk.
Na kraju koncerta izveden je improvizovan i neponovljiv bis, a samo za čačansku publiku koja je od kompozitora tražila pesmu više.
Tekst i foto: Nela Mečani