Društvo

Hadži Prodanova Buna

4.84Kpregleda

 Na današnji dan pre 206 godina26. septembra 1814. godine, sukobom Srba i Turaka ispred manastira Trnava, u selu Trnava kod Čačka na obroncima planine Jelice započela je Hadži Prodanova Buna. Buna koja se potom proširila i na okolna sela bila je odgovor na represivne mere i namete koje su Turci uveli. Na čelu bune je bio Hadži Prodan Gligorijević, rodom iz sela Nevade kod Takova, jedan od Karađorđevih vojvoda iz Prvog srpskog ustanka. Sem Hadži Prodana u buni nije učestvovao niko od vojvoda iz Prvog srpskog ustanka. Miloš Obrenović, kasniji vođa Drugog srpskog ustanka, kao i još nekolicina srpskih vojvoda, aktivno su pomagali Turcima u gušenju bune. Turke je u gušenju bune predvodio Sulejman paša Skopljak. Buna je ugušena posle oko tri meseca borbe i otpora ustanika.

     Posle gušenja bune nije poštovano vezirovo obećanje dato Milošu Obrenoviću da neće biti odmazde. Iz pobunjenih nahija Turci su pokupili oko 300 istaknutih Srba, okovali ih i u lancima sproveli u Beograd gde su ili pogubljeni ili nabijeni na kolac. Na kolac je nabijen jedan od začetnika ustanka, iguman Pajsije iz manastira Trnava, kao i Đakon Avakum. Hadži Prodan Gligorijević je posle neuspeha bune pobegao u Vlašku, današnju oblast u Rumuniji, gde je 1821. godne učestovao i grčkom ustanku protiv Turaka.

     Manje od četiri meseca posle gušenja Hadži Prodanove bune, 23. aprila 1815. godine, podignut je u Takovu Drugi srpski ustanak pod vođstvom Miloša Obrenovića.

U manastiru Trnava 1989. godine postavljen je spomenik Hadži Prodanovoj buni, rad naše Čačanke, istaknute članice Udruženja Čačana u Beogradu, gospođe Lepe Milošević Sibinović. Spomenik je izrađen u belom venčačkom mermeru.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU