KulturaPravoslavlje

Predstavljena knjiga Svetlane Dunjić, “Igrokazi belinom”

 Veče u znaku ljubavi

1.24Kpregleda

U Velikoj sali Doma kulture, održana je promocija knjige “Igrokazi belinom”, Svetlane Dunjić iz Čačka. Ovo je njena druga knjiga, nakon romana, prvenca, “Put u povratak”, koji je ostavio trag na čitalačku publiku koja čezne za ljubavlju kao smislom života i koja teži ka večnosti. U predstavljanju “Igrokaza” , pored same autorke, učestvovale su Milkica Miletić, urednica književnog programa Doma kulture i urednica Izdavačke kuće “Slovensko slovo”, Janja Todorović. Kratke priče Svetlane Dunjić čitala je Sofija Dimitrijević, dok je za muzički deo večeri bio zadužen Aleksandar Smrekić na harmonici.

Svetlana Dunjić nam je otkrila da je njena nova knjiga nastala kao povratna reakcija na roman “Put u povratak”. Preko njega je upoznala  porodicu koja je izgubila svoju ćerku koja je imala isto ime i prezime kao i sama autorka. Čitajući Svetlanin roman, roditelji su se ponovo susreli sa njom. Sve te reči, događaji, razmišljanja, Svetlana je opisala u svojim kratkim pričama. Svoje mesto u knjizi, pronašli su i njeni prijatelji, poznanici, slučajni prolaznici. Stoga se “Igrokazi belinom” mogu nazvati knjigom susretanja kroz koju je autorka pokušala da razume ljude. “Razumevanje čoveka bez osuđivanja, osećaj za njegove radosti, patnje, stradanja bio mi je vodilja dok sam pisala ovu knjigu. To je jedini put sticanja svoje vlastite slobode”, kazala je Svetlana.

Reči pohvale za čačansku publiku uputila je Janja Todorović, prijatno iznenađena svečanošću kojom Čačani primaju reč i novu, tek rođenu knjigu, a o Svetlaninim” Igrokazima” je rekla da je to isečak večnosti u vremenu. “Svetlana u knjizi traga za svojom suštinom, traga na putu spasenja, susreće se sa sobom i sa Bogom. U njoj su prisutni samospoznaja, bogospoznaja i spoznaja drugih bića. Knjiga je na granici između duševnog i duhovnog. Svetlana je u knjizi proslavila Boga i u njenim pričama život se ne završava smrću, već Vaskrsenjem. Sveto pravoslavlje koje nam je dato predstavlja put, život i istinu, a ono nalazi mesto u svakom segmentu knjige. Svetlana je svojim životom i delom osvetlila svoje “Igrokaze”, kazala je urednica “Slovenskog slova”.

Inspirisana sadržajem Svetlanininih noveleta, Milkica Miletić je citirala Dostojevskog rekavši da će lepota spasiti svet. “Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj.”, zaključila je moderatorka programa.

Da pravoslavlje nije religija, već čista ljubav, čitalac može zaključiti kroz susretanje sa Svetlaninim pričama koje su protkane lepotom i uzvišenošću tog najlepšeg osećanja.

Nela Mečanin

Foto: Katarina Alempijević

Ostavite komentar