Kultura

1.04Kpregleda

U utorak, 17. decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova, u prostorijama Matice iseljenika i Srba u regionu, ulica Nušićeva 4/1 u Beogradu (preko puta Terazijske česme, ulaz pored Greenet kafea u Nušićevoj ulici, I sprat), biće otvorena izložba akvarela “Kule i Gradine” i predstavljen istoimeni kalendar za 2020. godinu. Posetioci će imati prilike da vide dvadeset jednu kulu i šest gradina. Autor je gospodin Duško Milošević, istaknuti član Udruženja Čačana u Beogradu, a ova izložba predstavlja nastavak Duškovog projekta “Kule i gradine” koji je već doživeo veliki uspeh. O kulama i gradinama prvo će ispred Maice iseljenika nekoliko uvodnih reči reći Miodrag Mića Jakšić, pesnik i arhitekta, a potom će Slađana Radulović pročitati pismo Slobodana Ristovića posvećeno otvaranju ove izložbe. Za muzički deo programa zadužen je maestro na harmonici, Profesor Boban Bijelić, takođe istaknuti član Udruženja Čačana u Beogradu.

Arhitekta Duško D. Milošević rođen je u Beogradu 13. avgusta 1955. godine. Kroz vreme koje je još kao dečak provodio u Čačku, duga topla leta i zimske raspuste, Duško je postao i ostao doživotno omađijan magijom našeg podneblja i ljudi. Iz te magije izrodile se mnoge njegove slike sa motivima našeg kraja. Kroz isti zanos nastala je i njegova prva knjiga “Moj rečnik čačanskih pojmova” izdata 2011. godine, knjiga kratkih priča i nostalgičnih sećanja o Čačku i Čačanima, svedočanstvo koje je teško koga moglo ostaviti ravnodušnim. U neku ruku ova knjiga je Duškov “Čačanski pasoš”, dokaz pripadnosti i posvećenosti kojom daleko premašuje i neke rođene Čačane, pa bi se za Duška moglo mirne duše reći da je “Urođeni Čačanin”. Potom je 2013. godine izdao knjigu “Balkanske sitnice”, a 2015. godine knjigu “Muke po Radošu”. Konačno krajem 2016. godine u goste nam stiže i “Naš rođak Fejso”, a 2018. knjiga “Kule i gradine, kratke priče i podugački akvareli”. Svoj slikarski rad do sada je predstavio kroz tri veće samostalne izložbe i to u Etnografskom muzeju u Beogradu 2000. godine, u Domu kulture u Čačku 2001. i 2012. godine, kao i nekoliko grupnih izložbi. Dobitnik je II nagrade na VII Oktobarskom salonu slikara amatera 1980. godine. Svoj prvi ciklus akvarela “Kule i gradine” izlagao je prošle godine na na preko deset zapaženih samostalnih izložbi u prestižnim prostorima i institucijama širom Srbije. Tokom izložbe posetioci će, posle dužeg vremena, biti u mogućnosti da nabave svoj primerak novog, trećeg izdanja Duškovog bestselera, gore pomenute knjige “Moj rečnik čačanskih pojmova”.

Velika većina akvarela iz prve kolekcije “Kula i gradina” našla je svoje nove vlasnike tako da su sada rasute po Srbiji, Evropi i ostalim kontinentima. Pozivamo vas da iskoristite priliku i posetite izložbu našeg dragog Duška, uhvatite duh i ideju druge kolekcije kula i gradina, pre nego što one pođu na svoj put ka nekom Čačku, Vranju, Loznici, Parizu, Beču, Moskvi, Sidneju ili Njujorku. Izložba će biti otvorena do 13. januara 2020. godine.

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar