MozzartSport

Admir Bilibani: U Švajcarskoj prvenstvo se nastavlja 8. juna

Nekadašnji fudbaler “pobegao” sa sopstvene svadbe da bi igrao protiv Barselone!

116views

Sa samo devet godina naš sagovornik Admir Bilibani preselio se u Švajcarsku. Inače, rođen je u Prizrenu na Kosovu i Metohiji. Admir ističe da se pre izbijanja rata, sa porodicom, iselio iz stare Jugoslavije.

Odmah, po dolasku u Švajcarsku počeo je da trenira fudbal u Lozani. Pored Lozane igrao je za Iverdon, Arau, potom je karijeru nastavio na Kipru pa se ponovo vratio u švajcarski fudbal.

“U tom periodu u Švajcarskoj su igrali Marko Pantelić i Goran Zarić. Možda sam mogao da napravim bolju igračku karijeru, ali sam je okončao tamo gde sam počeo”, ističe Bilibani i dodaje.

“Oženio sam se u sredu. Kako to biva svadba je trajala dva, tri dana, u domovini. U nedelju Lozana je trebalo da igra prijateljsku utakmicu sa Barselonom. Ostavio sam mladu, svatove i vratio se u Švajcarsku na utakmicu. Barselona se nije smela propustiti. Dočekali su me sa čestitkama, pićem, cvećem, a ja sm bio srećan što ću igrati protiv tima Luj van Gala u kome su bili Edvin van der Sar, Klajvert, Mendieta…”.

Kao i većina igrača karijeru ste nastavili kao trener.

“Da, radim kao trener, ali u ženskom fudbalu. To je jedno novo iskustvo. Naravno, kvalitet ženskog fudbala je slabiji, ali mogu biti zadovoljan. Švajcarski fudbalski Savez pomaže ženski fudbal. Potom, dosta devojaka iz Srbije i BiH dolazi ovde da igraju fudbal. Za vreme pauze Amerikanke po dva, tri, meseca provode u Švajcarskoj”.

Zbog virusa korona sport je stao i u Švajcarskoj.

“Da, ali poslednje informacije govore da će 11. maja da se nastave treninzi. U prvo vreme bi treniralo od pet do osam igrača istovremeno. Naravno, sve treba uzeti sa rezervom jer još uvek imamo od 100 do 150 novo obolelih, na dnevnom nivou. Škole, biblioteke, restorani takođe počinju da rade 11. maja”.

Početkom juna nastaviće se fudbalski šampionat.

“Pominje se 8. jun, ali federacija donosi konačnu odluku. Pojedini klubovi su za nastavak takmičenja, ali ima i protivnika. Mnoge ekipe su igrače poslale na biro rada koji ih sad plaća. Tako su umanjili troškove. Siguran sam da će se pandemija odraziti na švajcarsku ekonomiju, fudbal, generalno sport”, konstatuje Admir Bilibani kome je omiljeni igrač Dejo Savićević i cela najtrofejnija generacija Zvezde.

Izvor: Mozzart Sport

djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

 

 

 

Ostavite komentar