Sport

Aleksandar Bjelić: Železničar je moja prva košarkaška ljubav

Šef struke smatra da rad sa mladim igračima mora biti jedan od prioriteta kluba

595pregleda

Aleksandar Bjelić, dugogodišnji košarkaški radnik timova iz grada na Moravi, preuzeo je kormilo KK Železničar. Navijače kluba ukotvljenog pokraj Železničke stanice može dobrano da raduje što je vođenje prvog tima njihovog voljenog kluba palo na pleća trenera prebogatog košarkaškog iskustva.

On je, nema sumnje, idealno rešenje za Železničar, ekipu koja je decenijama prepoznatljiva kao rasadnik talentovanih igrača. Naime, novi kormilar plavo-belog kluba iz grada na Moravi je u svojoj trenerskoj karijeri ostvario brojne zapažene uspehe, naročito sa Borcem, gde je obavljao niz funkcija, od stratega prvog tima, preko pomoćnika u istom, pa do šefa struke mlađih kategorija. Za to vreme u Borcu je stasalo sjaset fantastičnih košarkaša koji su ostvaili zapažene karijere. A to je upravo Bjelićeva zasluga.

Kada je stigao poziv čelnika Železničara, Aleksandar Bjelić nije previše gubio vreme na razmišljanje, već je oberučke prihvatio ponudu kluba u kom je napravio svoje prve košarkaške korake.

,,Železničar je moja prva košarkaška ljubav i klub u kome sam dosegao svoje najviše igračke visine. To je tim sa kojim sam bio kadetski i juniorski prvak, kao i kadetski reprezentativac stare Jugoslavije. Nakon Železničara igrao sam u brojnim klubovima, ali sam u svom matičnom timu završio karijeru”, zastao je Bjelić, a zatim dodao:

,,Zbog svega navedenog, a na poziv uprave kluba sam prihvatio da preuzmem vođenje prvog tima. Imamo zajednički cilj da klub učinimo stabilnim članom ranga u kome sad učestvuje, da ulijemo novu krv i sa još većom željom i ambicijama uđemo u novu sezonu. Pa kako klub i mi sami budemo dodatno rasli, tako će se povećavati i naše ambicije”, rekao je novi trener čuvenog Žela.

On je podsetio na neke velikane koji su svoje košarkaško umeće kalili na ,,Želovom” terenu.

,,Svi mi imamo obavezu prema košarkaškim veličinama koji su potekli iz Železničara. Pomenuću samo Dragana Kićanovića, najboljeg sportistu iz Manile, zatim Radisava Ćurčića, NBA igrača, Ljubišu Dmitrovića, dugogodišnjeg doktora kluba, Preva Vučićevića, Miloša Bohinjca, Zorana Biorca itd. Sve u svemu, velika trenerska i igračka imena. Zbog svih njih, ali i pregršt igrača koji su uložili celo svoje bitisanje u klub mi imamo ogromnu obavezu da u svim sferama damo svoj maksimum. Verujem da će rad i energija dati željene rezultate”, mišljenje je novog šefa struke.

Bjelić nije časio časa, već je vrlo brzo okupio raspoložive snage.

,,U subotu je bilo okupljanje igrača radi upoznavanja, a već od ponedeljka krećemo sa radom. Na raspolaganju je 70 procenata igrača, a sa mnogima su već potpisani ugovori. Klub je uspeo da zadrži gro ekipe iz prošle sezone, a došli su neki novi i mlađi igrači. Takođe, nekolicina je na probi”.

Pripreme za novu sezonu već od ponedeljka biće u fazi realizacije.

,,Pripremni deo obavićemo u Čačku, na svojim terenima, kao i na atletskoj stazi. Iza nas je duga pauza, a nadam se da se više nikad neće ponoviti”, rekao je Bjelić.

Da je želja Železničara da se vrati na staze stare slave govori podatak da je već krenuo da se dobrano pojačava, a takođe je zadržao gro prošlogodišnjih prvotimaca.

,,Od novih igrača moram da istaknem Filipa Dedijera. Ugovori su produženi sa Petrom Rakovićem i Markom Kovačevićem. To su tri vrlo iskusna igrača. Moram da napomenem da postoji pravilo da može biti registrovano samo četiri igrača starija od 26 godina. Zbog toga smo ostavili jedno upražnjeno mesto, a želja nam je da pronađemo igrača koji bi svojim znanjem i iskustvom uspeo da donese prevagu i koji bi bio lider ekipe. Iz tog razloga moramo biti obazrivi u pronalaženju najboljeg mogućeg rešenja. Moram da istaknem da sam jako zadovoljan što je produžena saradnja sa Milojem Šušićem, a u klub je došao i njegov mlađi brat Aleksa, doskorašnji igrač Borca. Takođe, na probi će biti još dva igrača, Stefan Kovačević i Luka Mladenović, dva igrača sa kojima sam sarađivao prošle godine u KK Mladost”.

Rad sa mladim igračima je prioritet, što ističe i strateg tima Bjelić.

,,Železničar je godinama u srpskoj, a nekad i u jugoslovenskoj košarci bio prepoznatljiv po radu sa mlađim kategorijama. Želimo da nastavimo tu dobru praksu u budućnosti i da nam to bude jedan od prioriteta kluba. Cilj nam je da budemo zvezda vodilja mlađim igračima koji će nositi igru Železničara”.

Jedan od recepata za uspeh mogla bi da bude aktivnija saradnja sa klubovima u gradu, poput Borca, ekipe koja će od ove sezone igrati u ABA eliti.

,,Planiramo saradnju pre svega sa KK Borac. Ovaj rang takmičenja i nivo rada treba da bude odskočna daska za mnoge igrače kako bi u skorijem periodu bili osposobljeni da odgovore na sve zahteve koje iziskuje igranje u najvišem rangu, gde nastupa Borac”, završio je Aleksandar Bjelić.

Piše: Nikola Minović

Foto: Đurđe Mečanin

Ostavite komentar