Pravoslavlje

Arhimandrit Timotej Milivojević održao predavanje u Kulturnom centru

465pregleda

U sredu, 14.06.2023. godine u Klubu Kulturnog centra u Čačku održano je predavanje “Iz večnosti kroz vreme i nazad”. O ovoj, izuzetno kompleksnoj temi, govorio je iguman manastira Vaznesenje, arhimandrit Timotej Milivojević. Moderator programa bila je Verica Kovačević.


Osvrćući se na naučne teze i dokaze u vezi sa Velikim praskom kao početkom nastanka sveta, predavač je publiku doveo do Knjige nad knjigama, ističući da je cilj predavanja da publiku navede na razmišljanje.
Koji je smisao našeg postojanja? Da li smo rođeni u vremenu ili u večnosti? Šta o ovoj temi kažu nauka, filosofija, religija?


Ko je nepokretni pokretač? Zašto u vremenu kao trajanju koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost najmanje živimo u sadašnjosti? Kako to sve izgleda kada se posmatra kroz prizmu večnosti?
O smrti kao jedinom načinu na koji možemo da uđemo u večnost, jer nas Bog nije stvorio za smrt, već za život beskonačni.


Na njemu svojstven način, izrazito pitkom rečju, arhimandrit Timotej je držao pažnju publike koja mu se dugim aplauzom zahvalila na svemu izloženom.
“Mi smo stvoreni za večnost. Imajmo to uvek na umu”, rečenica je kojom je o. Timotej završio svoje predavanje.

Ostavite komentar