MozzartSport

Duško Pijetlović: Meni je ovo osmo kontinentalno prvenstvo, a skoro sam registrovao da imamo poslednja četiri zlata

Vaterpolista Sonoka za kraj godine najavljuje povlačenje iz reprezentacije Srbije, ali uz nadu da će 2020. doneti nova zlata!

184views

Zlatni niz naših vaterpolista počeo je na kontinentalnom prvenstvu u Ajndhovenu 2012. godine. Potom su se ređala zlata u Budimpešti (2014), Beogradu (2016) i Barseloni (2018) godine, četiri uzaztopna.  Kad se pridodaju najsjajnija odličja na Evropskim prvenstvima u Atini, Budimpešti, Kranju i Beogradu naši fenomenalni vaterpolisti imaju osam zlatnih medalja sa ovih šampinata.

Svi se nadamo da će se serija nastaviti jer Savićevi izabranici zaslužuju novo zlato, a jednog od najiskusnijih igrača Duška Pijetlovića pitali smo kako razmišlja na tu temu.

“Budimpešta 2020. godine i za mene osmo Evropsko prvenstvo. Baš i ne brojim trofeje i tek sam na nekoj konferenciji za medije primio informaciju da smo nanizali četiri zlata. Ko ne bi voleo i peto? Iskreno, najviše bih se obradovao novom uspehu, ali i medalji sa Olimpijskih igara. Pitate se zašto. Zato što planiram da krajem ove godine okončam reprezentativnu karijeru”, podvlači jedan od reprezentativne braće Pijetlović.

Da li se plašite šta će se dogoditi sa srpskom reprezentacijom nakon odlaska vas i drugih iskusnijih saigrača?

“Ni najmanje. Mi imamo dostojne zamenike, mlađi su od nas, ali dovoljno iskusni, puni znanja da nastave ‘berbu’medalja za našu naciju. Oni nemaju po 17 godina, videlo se i protiv Rusa šta mogu, ali kad dođu ključne utakmice mi stariji moramo da preuzmemo odgovornost”.

Protiv Rusije ostvarili ste rutinsku pobedu od 13:9?

“Bolji smo od Rusa, ali nismo zadovoljni premijerom. Dozvoljavali smo da nas stalno sustižu. Razlog leži u padu koncentacije, ali bitno je das mo ispunili cilj. Naredne dve utakmice u grupi poslužiće nam da ispravimo greške, da držimo turnirsku formu, ritam…”.

U prvom kolu svi favoriti su pobedili. Očekivano?

“Sem Italijana koji su dobili Grke ostali favoriti imali su lagane zadatke. Svi su željni da osvoje medalje, Na šampionati ima sedam, osam selekcija koje ravnopravno konkurišu za odličja. Hrvatsku i Srbiju svi vide na postolju, ali ne pobeđuju uvek najveći favoriti. Mi idemo korak po korak, razmišljamo o Rumuniji, pa Holandiji”.

Nakon grupne faze očekuju vas teži rivali. Koga bi trebalo izbeći?

“Mađare, igraju pred svojom publikom, opasni su i veoma motivisani. Ni Španci nisu naivni, jurišaju na odličje, ali bi svakako bila mirnija utakmica”.

Bez obzira na besparicu naše vaterpolo, odbojkaške, košarkaške reprezentacije osvajaju medalje na svim btnim takmičenjima?

“Srpsko prvenstvo je potonulo u jednom momentu, ali utasak je da se ekipe uzdižu. Ima dobrih, mladih igrača, korektnih timova. Partizanu je najteže, ali očekujem da u našim ekipama uskoro bude reprezentativaca. Optimista sam kad je u pitanju naš sport, pre svega vaterpolo”.

Na veliku žalost mnogih navijača najavili ste povlačenje iz reprezentacije na kraju 2020. godine?

“To je tako u sportu, mesto treba ustupiti igračima koji dolaze. Ipak, ispred mene je cela godina koju, kao i svi u našoj selekciji, želim da krunišem medaljama iz Budimpešte, Japana…Nadam se da će se novogodišnje želje ispuniti”, konstatovao je Duško Pijetlović koji je na put posut zvezdama krenuo iz Novog Sada

Igračku karijeru započeo je u Vojvodini. Ubrzo je Duško Pijetlović prešao u prestonicu i šampionski tim Partizana. Ređale su se trfejne sezone sa ‘crno – belima’. Konačno je sa Beograđanima postao klupski prvak Evrope. Isto je ponovio kao član Pro Reka i Crvene zvezde.

Sa Italijanima je postao klupski šapion Starog kontinenta i četvrti put.

Sa reprezentacijom Srbije uzeo je sve što je moglo da se osvoji na zemaljskoj kugli. U vitrinama ima preko dvadeset medalja. Da probamo da navedemo samo zlatna odličja. Recimo, sa Olimijade u Riju, svetskih prvenstava iz Rima i Kazanja, evropskih šampionata iz Beograda, Ajndhovena, Budimpešte i ponovo srpske prestonice. I još deset zlata iz Svetske lige, Svetskog kupa i sa Mediteranskih igara. Bio je MVP SP u Kazanju. LEN ga je proglasio za naj igrača Evrope za 2015. godinu. Sve pomenuto ostavlja nas bez daha!

Ipak, Duško je čvrsto na zemlji. U pauzi utakmica na aktuelnom EP  u Budimpešti stigao je da se odazove na poziv Mozzart Sporta na čemu smo mu beskrajno zahvalni.

 

IZVOR: MOZZART SPORT

Đurđe Mečanin

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

 

 

 

 

Ostavite komentar