Humanitarni radMuzika

Dva plus jedan – BORA ĐORĐEVIĆ: Humanost je privatna stvar svakog od nas, tako da do sada, o ovome nisam govorio, ali vi ste me pitali…

“Sportsku karijeru sam završio na seoskim terenima, ispovređivan i mator, kao četvrti golman FK Pekara, ali sam napredovao do prve rezerve jer je jedan golman otišao u vojsku, a jedan u zatvor”, priča nam legendarni Bora Čorba!

658pregleda

U Čačku, 1. novembra 1952. godine, rođen je Borisav Bora Đorđević, osnivač i pevač kultne rok grupe Riblja čorba. Kao kompletan autor, tekstovima svojih pesama, nastupima i svojim zbirkama poezije često je na vrlo konkretan način iskazivao svoje stavove o ključnim dilemama i problemima društva. Priča o Ribljoj čorbi traje preko četiri decenije. Za nas je Bora kazao da su odsvirali bezbroj humanitarnih koncerata. Počevši od Suncokreta pa do Riblje Čorbe. Sa Suncokretima je išao po bolnicama i zabavljao bolesnu decu, ali više čitajte u odgovorima našeg legendarnog gosta.

1.Koliko je, u današnje vreme, važno biti human?

“Danas je preko potrebno biti human. Onih jedan odsto bogatih, svojom ‘humanošću’, prikrivaju nečasne radnje koje im služe da se i dalje bogate. Srednja klasa je uništena, tako da je broj sirotinje kojoj je potrebna pomoć sve veći! Korektno lečenje je privilegija malog broja bogataša. Zato je neophodno da svi koji mogu pomognu onima kojima je pomoć neophodna!

2.Šta najčešće nekog motiviše da bude plemenit?

 “Odsvirali smo bezbroj humanitarnih koncerata. Počevši od ‘Suncokreta pa do Riblje Čorbe. Sa Suncokretima smo išli po bolnicama i zabavljali bolesnu decu. Odsvirali smo najmanje pet koncerata za Tiršovu, takođe i naše kolege, da bi posle u novinama čitali da je došlo do zloupotrebe skupljenog novca. Igrao sam fudbal, branio za Jugoslaviju protiv reprezentacije Italije ( Đani Morandi, Eros Ramacoti…) za postradale rudare u Rembasu. U Loznici smo održali koncert u punoj hali i skupili pare da čovek ode u Rusiju na operaciju. Jedan sam od osnivača bajk rok misije i nekoliko  godina smo išli na Kosovo i Metohiju i svirali humanitarno…Kuća mi je puna zahvalnica. Humanost je privatna stvar svakog od nas, tako da do sada, to nisam isticao, ali vi ste me pitali.

Bogu hvala živi su Vicko i Bora, na nesreću dvojica nisu

3.Da li ste svojevremeno trenirali neki sport i koji?

“Istina je da sam rođeni Čačanin, ali nisam bio neki košarkaš. Još kao klinca su me zvali da branim za tadašnjeg prvoligaša FAP iz Priboja na Limu. Trenirao sam rukomet u Univerzitetu, ali sam to brzo napustio jer mi je bilo glupo da ja, kao golman, treniram isto kao igrači. Zvali su me da treniram u Zvezdi. To je bila strašna generacija, Lazarević, Lau, Pokrajac…ali nisam otišao jer bi bio rezerva neprikosnovenom Banjaninu. Karijeru sam završio na seoskim terenima, ispovređivan i mator, kao četvrti golman FK Pekara. Tu sam napredovao do prve rezerve jer je jedan otišao u vojsku, a jedan u zatvor”.

Bonus pitanje: Na koje profesionalne obaveze ste trenutno fokusirani, malo o Vašim poslovnim obavezama. Šta Vas najbolje opušta, muzika, knjiga, druženje sa porodicom, prijateljima, molitva, šetnja, priroda, cveće, kućni ljubimci, televizija, radio, društvene mreže, neki hobi, rekreacija…?

Imamo velike planove i nosi nas entuzijazam kao na početku karijere. Nedavno smo svirali u Trnavi, ne ovoj našoj nego Slovačkoj, slede svirke Nišu, Brežicama,  Slovenija, Ruskom domu u Beogradu, Ljubljani, Gornjem Milanovcu, Kuli. Na jesen, možda pdemo ‘preko bare’. Verujem da će konačno izaći 21. album Riblje Čorbe, ‘Ljubav i smrt’. Opuštam se sa porodicom, kućnim ljubimcima Larom i Banditom, klađenjem”.

Đurđe Mečanin

FOTO: PRIV. ARH. BORA ĐORĐEVIĆ

ZVONČICA – “Zvončica” je udruženje roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti, osnovano 1992. godine pri Službi za hematoonkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “dr Vukan Čupić”. Udruženju ” Zvončica” možete pomoći slanjem SMS – a sa brojem 13 na 2407

Fondacija SOS Dečija sela Srbija, Bulevar kralja Aleksandra 251, 11000 Beograd

Svrha uplate: Donacija

Broj računa: 160-373368-31, Banca Intesa

Novac koji odlučite da donirate biće utrošen na sredstva za decu i porodice o kojima brinemo.

Dan dece obolele od raka – 15.02. 2023. godine. NURDOR – Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku. SMS na 1150, cena 100 dinara!

Pružena ruka Hilandara mnogodetnim porodicama, ugroženim grupama i pojedincima, deci i mladima, naše je nadahnuće i okvir za dobrotvorno delovanje.

Udruženje Teofil 1198 Čačak,

Tekući račun br. 200-3707050101022-97

Devizni račun br. RS35200370705010198812

Banka Poštanska štedionica

office@teofil1198.org

Mart:

Mesec borbe protiv raka

Mesec borbe protiv plućnih bolesti i tuberkuloze

04.03.

Svetski dan prevencije karcinoma

08.03.

Dan ženskih prava

12.03.

Dan borbe protiv glaukoma

Drugi četvrtak u martu Svetski dan bubrega

21.03.

Svetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom

20.03.

Svetski dan oralnog zdravlja

20.03

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

  1. 03.

Svetski dan voda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar