Ekonomija

Huawei predstavio svoj operativni sistem, zamenu za Android

54views
Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei predstavila je danas svoj operativni sistem za smartfone, koji, kako je saopšteno, može da zameni Google-ov Android.
– Operativni sistem pod nazivom HongmengOS, na engleskom poznatiji kao HarmonyOS2, može da se koristi na različitim uređajima, od smartfona do pametnih zvučnika, čak i senzora – izjavio je izvršni direktor sektora za potrošačke uređaje Ričard Ju na konferenciji za softverske programere u kineskom gradu Dunguanu.
– Kompanija Huawei želi da nastavi da koristi android. Međutim, ako ga ne možemo koristiti u budućnosti, odmah možemo preći na HarmonyOS – rekao je Ju, i dodao da bi to moglo biti učinjeno za samo dva dana ako bude bilo potrebe, prenosi CNBC.
Ju je dodao i da će prvi smartfon koji će koristiti HarmonyOS biti lansiran u subotu pod brendom Honor, izvestila je agencija AP.
HarmonyOS će se najpre koristiti na “proizvodima sa pametnim ekranom”, kao što su televizori, a tokom naredne tri godine i u drugim uređajima, uključujući nosive uređaje.
Iz Huawei-a navode i da će OS najpre biti lansiran u Kini i da je u planu njegova ekspanzija na globalnom nivou.
eKapija

Ostavite komentar