DruštvoKultura

“Istorija pogrešnih ideja”

Jugovićev komediografski ciklus štampan u ovoj knjizi je, onda, dostojan nastavak nacionalne dramske škole!

340pregleda

Nova knjiga pisca Aleksandra Jugovića, zbirka drama pod naslovom “Istorija pogrešnih ideja”, objavljena je u Izdavačkoj kući “Gradac” u Čačku, u biblioteci “Lađa”.

Zbirku čine komedije koje su izvođene na scenama beogradskih pozorišta – Narodnog pozorišta i Beogradskog dramskog, Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i u drugim pozorištima.

Teatrolog Dragana Bošković u pogovoru knjige, navodi da se Jugović, koji je prvenstveno romanopisac, “iznenadno u svom dramskom pisanju, pojavljuje kao vrstan komediograf”.

“Ako se složimo da je srpska autentična dramaturgija najbolja u komediji (Trifković – Sterija – Nušić – Aleksandar Popović – Dušan Kovačević), Jugovićev komediografski ciklus štampan u ovoj knjizi je, onda, dostojan nastavak nacionalne dramske škole, koja varira istu temu – mapiranje i komičko izvrtanje mentalitetskih odlika naroda, koji, loveći u mutnom, promašuje sopstvenu sreću”, rekla je Bošković.

Aleksandar Jugović, koji je rođen 1975. godine u Čačku, do sada je objavio tri zbirke pesama i deset romana – “DISharmonija”, “Tri roga meseca”, “Srpski u sto lekcija”, “Montana”, “Laureat”, “Opsenari”, “Mora”, “Jeste i biće”, “Usamljenik sa Rodrigesa” i “Slava živima”.

Za roman “Opsenari” dobio je nagradu “Kočićevo pero”, a dobitnik je i nagrade “Kočećeva knjiga” za celokupno stvaralaštvo.

Njegova proza prevođena je na ruski, grčki i makedonski jezik.

Vesna Bijelić

Ostavite komentar