Sport

Ivan Gemaljević: U Rumuniji se sve više ulaže u košarku

Čačanin od ove sezone radi sa mladim košarkašima u Rumuniji

1.39Kpregleda

Već godinama srpski košarkaški delatnici imaju običaj da angažman pronalaze kod našeg istočnog suseda. Jedan od takvih jeste Ivan Gemaljević, nekadašnji košgeter čačanskog Borca, koji se otisnuo u trenerske vode i od ove sezone vodi mlađe kategorije Alfa Tima iz Sibiua. Upravo sa njim porazgovarali smo o nekim zanimljivim temama vezanim za košarku u Rumuniji.

Recite nam, koliko se u Rumuniji ulaže u seniorsku košarku? Da li je atmosfera bolja nego što je u Srbiji?

,,Iskreno, nisam do kraja upućen u to, više mi je poznato stanje stvari oko mlađih kategorija. Imam sreće da pratim Sibiu, tim koji je ove godine osvojio kup i mogu reći da je to sastav u koji se ulažu značajna sredstva. Takođe, u Klužu je slična situacija. Ima dosta američkih košarkaša u Rumuniji, tako da mogu da kažem da se iz godine u godinu sve više pažnje posvećuje košarci“.

Koje timove biste istakli kao najkonkurentnije u zemlji?

,,Najbolji tim je Sibiu, zatim Kluž, pa Oradea. Tu je i Temišvar, a uvek je nezgodan Bukurešt koji vodi naš Saša Ocokoljić. Ima tu još nekih klubova za poštovanje, ali navedeni vode glavnu reč“.

Da li se u Rumuniji vodi računa o mlađim selekcijama?

,,Klub u kome radim zove se Alfa Tim iz Sibiua. Klub je nov, ima samo mlađe kategorije, a ja vodim godišta od 2007. do 2010. Reč je o takmičarskim selekcijama. Moram da kažem da privatni klubovi zaista vode računa o mlađim kategorijama, što recimo nije slučaj sa nekim timovima koji najviše pažnje posvećuju seniorima“.

Posvetili ste se trenerskom poslu sa mlađim kategorijama. Da li postoji želja za radom sa seniorima?

,,Iskreno, ova godina je bila prekretnica. Lomio sam se šta i kako, ali sam odlučio da se bavim mlađim kategorijama. Relativno sam mlad trener, a priznajem da sam pronašao sebe u radu sa mladim igračima. Prosto rečeno, pronašao sam sebe u tom poslu. Doduše, u budućnosti možda promenim mišljenje“.

Čega se rado sećate iz igračke karijere?

,,Bilo je dobrih i loših stvari. Sećam se raznih lepih trenutaka u dresu Borca, zatim igranja na Kipru, u Belgiji itd. Kada sam prekinuo karijeru igrao sam poluprofesionalno za neke klubove, i tih dana se rado sećam jer nije bilo previše pritiska“.

Jedan deo karijere proveli ste u Borcu. Da li i dalje pratite igre kluba iz grada na Moravi?

,,Borac pratim sve vreme. Kada god sam u prilici dolazim na utakmice u dvoranu kraj Morave. Zaista mi je drago što mladi igrači poput Krsmanovića i Mićovića dobijaju šansu. Takođe, sin mi trenira kod Aleksandra Bjelića, tako da imam dovoljno razloga da redovno pratim mlađe selekcije“.

Kako ocenjujete lige u kojima Borac nastupa?

,,Moram da primetim da je KLS nešto slabija, ali svakako znači za košarkaše. Naročito to važi za igrače koji tek treba da se afirmišu i da postanu profesionalci. Ipak, treba reći da je jadranska liga trenutno mnogo jača i privlačnija za igranje, ali i gledanje“.

Za sam kraj razgovora, recite nam kog igrača ili trenera posebno pamtite?

,,Bilo ih je dosta. Od naših moram da pomenem Ranka Velimirovića, Zlatka Jovanovića, Elmedina Kikanovića, Đurasovića… Sve su to igrači koji su napravili dobre karijere. Što se tiče trenera, moji favoriti se znaju, a to su Željko Obradović i Vladimir Androić. Voleo bih da Željko osvoji tu jubilarnu 10 titulu prvaka Evrope“.

Nikola Minović

Ostavite komentar