Društvo

Karavan „Na putu kroz roditeljstvo“ obišao Užice

204pregleda

Užice, 18. maj 2024. godine

Sadašnje i buduće mame i tate su imali priliku da od stručnjaka iz oblasti roditeljstva čuju savete kako da unaprede svoj odnos i reše određene dileme na svom putu kroz roditeljstvo. Druga stanica putujućeg edukativnog karavana bila je Užice, čime je nastavljen projekat „Na putu kroz roditeljstvo“ koji će tokom maja i juna posetiti Novi Sad, Kragujevac i Jagodinu.

„Zadovoljstvo mi je da ispred Grada Užice pozdravim sve sadašnje i buduće roditelje i istakla bih značaj ovog događaja, kao osnaživanje i podršku najvažnijoj životnoj ulozi.Podrška roditeljima važna je od prvog dana, ali i tokom celog perioda odrastanja dece.Postoje mnogi izazovi sa kojim će se svaki roditelj susreti, a recept za idealno roditeljstvo ne postoji“, istakla je pomoćnica gradonačelnice za populacionu politiku, Mirjana Radivojčević.

Učesnici panela su bili stručnjaci iz oblasti roditeljstva, Senka Simonović, poznati psiholog i dečiji psihoterapeut, Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta “Tata ti si lud” i Jovana Ružičić, osnivač i direktor “Centra za mame”, koji su svojim savetima osnažili roditelje na njihovom putu kroz roditeljstvo.

Roditelji su imali priliku da se dotaknu ključnih tema koja se tiču njihovih uloga, promene identiteta tokom odrastanja njihovih mališana, kao i specifične transformacije koja se događa kada postajemo roditelji. Kroz panel diskusiju i interaktivne radionicepsiholozi su pružilidragocene uvide i praktične savete svim prisutnim roditeljima, ističućivažnost podrške i razumevanja u ovoj avanturi.

Danas je veliki pritisak na mame da biraju svoje uloge, da rade, budu uspešne zaposlene žene, kao i pritisak kako i na koji način da odgajaju decu. Važno je da komuniciramo sa partnerom, da prepoznamo svoje potrebe i iskomuniciramo ih na pravi način, jer ćemo tada biti dobro i za sebe i za svoju porodicu“, naglasila je Senka Simonović, psiholog i dečiji psihoterapeut.

Poslednjih par decenija, svedoci smo toga da se značajno menjaju rodne uloge i da je uloga očeva u odgajanju deteta sve veća i da su roditelji sve ravnopravniji u podeli porodičnih obaveza.

Mislim da su roditelji u 21. veku izloženi mnogo većim pritiscima nego što je to bilo u 20. veku, da budu dobri i da ne naprave ni jednu grešku. Ideja je pomoći mamama i tatama da bez pritiska i sa što više uživanja prođu kroz period ranog roditeljstva i da otvoreno pričamo o svim izazovima koji stoje na tom putu. Uputstvo za roditeljstvo ne postoji, već postoji samo iskustvo koje se prenosi sa generacije na generaciju i ta iskustva nam se aktiviraju nesvesno kada postanemo roditelji.Važno je osvestiti ideje, verovanja i stavove koje imamo, a ne znamo ni sami odakle su i da probamo da im priđemo iz drugačijeg ugla, rekao je Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autora emisije i podkasta “Tata ti si lud”.

U trenucima dolaska deteta na svet, roditelji grade novi odnos koji ih povezuje i jača, posebno kroz otvoreno deljenje emocionalnih izazova koje donosi roditeljstvo.

“Kada dođe beba na svet, rađaju se i roditelji i stvara se jedan nov partnerski odnos. Taj period rađanja deteta ujedinjuje roditelje i ono što je izuzetno važno jeste da mame i tate pričaju o svojim emotivnim izazovima na tom putu, jer je to oslobađajuće i osnažujuće za roditelje”, dodala je Jovana Ružičić, osnivač i direktor “Centra za mame”.

Rosa voda, već više od jedne decenije sprovodi različite nacionalne programe za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu – od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 škola roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje, pokretanje Rosa onlajn škola roditeljstva.

Tokom 2024. godine Rosa će nastavilti da prikuplja sredstva za podršku patronažne službe i podršku roditeljstvu.

Za više informacija kontaktirajte na isidora.savic@vando.rs

Ostavite komentar