Ekonomija

Kineska kompanija Minth u Loznici počela izgradnju fabrike

1.27Kpregleda
Kineska kompanija Minth Automotive Europe danas je u Loznici počela izgradnju fabrike u kojoj će proizvoditi aluminijumske delove za automobile, i gde će u početku raditi 300 radnika, a kasnije još 700.
Ta investicija je vredna 100 mil EUR, a biće realizovana u dve faze. Generalni izvođač radova je Konstruktor konsalting iz Beograda.
Obeležavanju početka izgradnje fabrike prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da će nova kineska investicija u Srbiji biti prekretnica za Loznicu, a mnogo će značiti i za celu Srbiju.
Naveo je da je će fabrika u Loznici proizvoditi delove za velike automobilske kompanije, poput nemačkog Folksvagena.
– Nadam se da će Folksvagen, kada bude donosio odluku gde će graditi novu fabriku, umeti da ceni što je u Srbiji sve više proizvođača delova za vozila – kazao je Vučić.
Dodao je da očekuje još mnogo kineskih investicija u Srbiji, čemu će podsticaj biti i njegov susret sa kineskim predsednkom Si Đinpingom 25. aprila u Pekingu.
– Očekujem taj susret sa velikom nadom i nesprpljenjem. To je za mene čast i privilegija. To je dodatni podsticaj za kineske investitore i dalja podška Kine politici ekonomskog razvoja Srbije – kazao je Vučić.
Ukazao je da je prijateljstvo Srbije i Kine “čelično”.
Minth ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini, Tajlandu i Meksiku, a delovima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80% udela na globalnom tržištu i izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju.

Ostavite komentar