Humanitarni radSport

MILAN OPAČIĆ: Standardi novog vremena sve više dolaze do izražaja, po njima se otimanje proglašava uspehom, sebičnost samopoštovanjem i pohlepa ambicijom

Gostujući profesor na BSU (Beijing Sport University ) podvlači da je sada više nego ikada važno biti human jer ono čega je sve manje, treba nadoknaditi!

975pregleda

Član je FIBA WABC ( World Association Basketball Coaches) Executive committee od 2019. Na BSU (Beijing Sport University ) je gostujući profesor. Svoju profesionalnu pažnju najviše usmerava na FIBA Akademiju u Pekingu, gde trenutno radi, a takođe povremeno obavlja i posao gostujućeg profesora na Peking Sport Univerzitetu. Ovo ujedno znači da sa ponosom pamti sportske događaje u kojima je i sam učestvovao. Osvajanje Prvenstva Indije sa reprezentacijom Tamil Nadu – bio je prvi strani trener koji je to postigao!

Sa početka karijere su Milanu Opačiću, u pamćenju ostale četiri godine, u kojima se, sa timom Užička Republika, uspešno penjao kroz četiri ranga takmičenja. To je klub je u kome su stasali Mića Berić, Ognjen Stojaković, Vlada Jeftović

Osim košarke, voli filmove, dobru knjigu i laganu muziku. A nedostaje mu porodica, najviše zagrljaj i poljupci unuke Save.

1.Koliko je, u današnje vreme, važno biti human?

“Sada više nego ikada. Jer ono čega je sve manje, treba nadoknaditi.”

2.Šta najčešće nekog motiviše da bude plemenit?

“Duša koja ima potrebu i vaspitanje koje stvara obavezu. A pre svega iskrenost prema sebi, ne valja misliti da si plemenit ako to nisi. Posebno u ovim vremenima, kada je hvaljenje dobrotom sakrivanje podlosti.”

3.Da li nas tempo života primorava da gledamo samo na sebe i svoje interese?

“Da je samo tempo, lako bi se pronalazile prilike da se uspori. Više je reč o standardima novog vremena koji sve više dolaze do izražaja, po kojima se otimanje proglašava uspehom, sebičnost samopoštovanjem i pohlepa ambicijom. A onaj ko te standarde ne prihvata, naći će načina da tempo života prilagodi saosećanju i uviđavnosti. Nestizanje je površno i bahato opravdanje za neobraćanje pažnje.”

4.Kojim dobrotvornim akcijama se najradije odazivate, koncertima, predstavama, utakmicama, slanjem humanitarnih SMS poruka…?

“Svaki način da se pomogne za mene je podjednako dobar. Stoga nemam evidenciju onih načina koji su u većini, ravnam se po tome kakva je prilika i šta ja u njoj mogu da uradim. Dakle, najradije se odazivam svemu”.

Mr. ZHANG President BSU

5.Da li kulturni, sportski, prosvetni, novinarski… poslenici imaju posebnu odgovornost u podizanju svesti, o potrebi, za dobrotvornim radom?

“Svako kome je reč jače oružje nego drugima treba tu reč da upotrebljava u dobre svrhe. A i svako ko može lakše da ubedi druge zahvaljujući svom javnom položaju, dužan je da taj položaj upotrebi za dobro. Pozivati ljude da pomažu drugim ljudima je možda najveće dobro i dužni smo da o njemu govorimo i da na to dobro nagovaramo. Svi, a najvidljiviji najviše.”

Wuhan Sport University

Pružena ruka Hilandara mnogodetnim porodicama, ugroženim grupama i pojedincima, deci i mladima, naše je nadahnuće i okvir za dobrotvorno delovanje.

Udruženje Teofil 1198 Čačak,

Tekući račun br. 200-3707050101022-97

Devizni račun br. RS35200370705010198812

Banka Poštanska štedionica

office@teofil1198.org

 

Fondacija SOS Dečija sela Srbija, Bulevar kralja Aleksandra 251, 11000 Beograd

Svrha uplate: Donacija

Broj računa: 160-373368-31, Banca Intesa

Novac koji odlučite da donirate biće utrošen na sredstva za decu i porodice o kojima brinemo.

Piše: Đurđe Mečanin

Foto: Priv. arh. M. Opačić

 

 

 

 

 

Ostavite komentar