Društvo

Na današnji dan, 6. oktobra 1948. godine, u Čačku je osnovana kompanija “Sloboda Čačak” 

1.2Kpregleda

Na današnji dan pre 72 godine, 6. oktobra 1948. godine u Čačku je osnovana kompanija “Sloboda Čačak” koja je već više od sedam decenija prepoznatljivi čačanski brend. Osnovana je svega par godina po završetku Drugog svetskog rata. U tadašnjoj Titovoj Jugoslaviji “Sloboda” je bila jedno od najvećih preduzeća, sa oko 7000 zaposlenih. Imala je širok dijapazon proizvoda u oblasti bele tehnike, industrijskih proizvoda i vojne tehnike. Poznati su njihovi električni štednjaci i rešoi, usisivači, grejalice, klima uređaji i industrijska klimatizacija, pumpe za vodu, protivgradne rakete kao i širok dijapazazon vojnih proizvoda, uglavnom municije.

Tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, tokom 1999. godine, objekti i proizvodni kapaciteti čačanske “Slobode” više puta su bombardovani i pretrpeli su velika oštećenja. Od tih posledica “Sloboda aparati”, civilni deo kompanije, nije uspeo da se oporavi i posle nekog vremena otišao je u stečaj. Vojni deo kompanije uspeo je da se ponovo uzdigne, uz veliku finansijsku pomoć države. Danas je “Sloboda Čačak” akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države Srbije. Zapošljava oko 2000 radnika i bavi se proizvodnjom vojnih sredstava, uglavnom municije raznih kalibara za artiljerijska oruđa. Posluje profitabilno i dalje ulaže u razvoj i novu opremu.

Svim sadašnjim i bivšim radnicima čačanske “Slobode”, kao i rukovodstvu, čestitamo današnji praznik uz želju da kompanija u budućnosti postigne još bolje rezultate.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU