KulturaPravoslavlje

Nešto za usput – otac Nenad Ilić

1.83Kpregleda
U čačanskoj Gimnaziji  održana je promocija knjige “Nešto za usput” (offline besede) sveštenika Nenada Ilića. Otac Nenad Ilić je diplimirao pozorišnu režiju na FDU, a nakon toga završio i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Trenutno je sveštenik u parohiji Amsterdam.
Pored oca Nenada o knjizi je govorio i Nikola Marinković, književni kritičar i izvršni urednik Catena mundi. Program je vodila Ana Ranđić, profesor srpskog jezika i književnosti. Promociju je organizovalo udruženje Irmos. Čačani su imali priliku da čuju živu reč oca Nenada poznatog po svom duhovnom misionarenju putem interneta. Izuzetna neposrednost, duhovitost i sloboda da iznese svoje mišljenje su vidno prisutni kod oca Nenada.
Knjiga “Nešto za usput” nas vodi kroz crkvene praznike, pomaže nam da izađemo iz vremena i dodirnemo beskonačnost. Po njegovim rečima, jedino se Hrišćani ne plaše budućnosti, a crkva nam je data da preko nje odškrinemo večnost i dodirnemo Boga. Jedna od vrlina prisutna u ovoj knjizi je komunikacija među ljudima koja se svih ovih godina negde izgubila, a svaki čovek ima potrebu da bude povezan sa drugima. Baš kroz tu povezanost i služenje drugome, čovek je u stanju da ispolji svoje darove.
Hrišćani kroz Crkvu drže svet u postojanju jer se mole za ceo svet, a beznađe i besmisao koji su veoma prisutni kod današnjeg čoveka su veoma pogubni. Besmisao jednostavno ubija, a zadatak Crkve je da vrati i očuva smisao kod ljudi jer je smisao koren života. Knjiga “Nešto za usput” će čitaocu omogućiti da razmišlja o tome.
Nela Mečanin

Nela Mečanin

Ostavite komentar