Kultura

Održano četvrto veče “Poetskog rasadnika-Tražim boju za svoje nebo”

604pregleda

U okviru manifestacije “Čačanska rodna”, u dvorištu Gimnazije održan je četvrti po redu “Poetski rasadnik- Tražim boju za svoje nebo”. Predstavljeno je pet izuzetnih i brojnim nagradama nagrađivanih čačanskih autora: Milkica Miletić, Aleksandra Mišić, Jovanka Živanović, Vladan Matijević i Živorad Nedeljković. U ulozi književnog kritičara, Danijela Kovačević Mikić, uvodila je posetioce u tajnu pisanja svakog od njih, otkrivajući identitet njihovih dela i na taj način ih maksimalno približila čitalačkoj publici. Svojom stručnošću, umešnošću, pažnjom i ljubavlju, nije štedela reči kako bi sve pisce predstavila u najboljem svetlu.


Na samom početku prisutnima je prikazano pitko pripovedanje Milkice Miletić čije knjige krasi lakoća čitanja. “Milkičini romani se čitaju u dahu i čitaocu je teško da ih ostavi za sledeći dan”, kazala je Danijela. Milkica je autor velikog broja zbirki poezije i romana. Osvajala je i brojne nagrade, a njena dva dela su i dramski prikazana. Posebnu pažnju zavređuju “Nenapisana pisma” kroz koje je oživela lik Nadežde Petrović. Ovo delo, monodramom izvodi glumica Vanja Milačić, a ljubitelji pisane reči čekaju da Milkica dovrši sonetni venac posvećen svojoj majci.


Zadivljena energijom Aleksandre Mišić, Danijela je istakla da je ona vulkan među piscima. O tome svedoče njenih pet dela koje je izdala za samo tri godine. Čačani su imali priliku da prisustvuju promociji dve zbirke pesama i jednog romana, dok dve napisane knjige još uvek čekaju svoj trenutak predstavljanja. Aleksandra je dobitnica brojnih nagrada, stvaralac, pedagog, kritičar, a na pitanje kako je postigla da za tako kratko vreme napiše pet dela, kratko je odgovorila:”Pišem noću i volim da pišem”.


Jovanka Živanović čije je prvi roman pod nazivom “Putnici od stakla” izdala “Geopoetika” , već dosta govori o njoj kao piscu. Roman je preveden na engleski jezik, za američko tržište, i čitaniji je u Americi nego kod nas. U njenim delima zastupljena je umna introspekcije. Jovanka piše zahtevnije i sva njena štiva imaju filozofski narativ. Takođe nagrađivana brojnim nagradama, trenutno radi na novom rukopisu, iz koga je izdvojila i prisutnima pročitala odeljak pod nazivom “Sloboda”.


O Vladanu Matijeviću, književnom fenomenu našeg grada, kako ga je Danijela predstavila, možemo reći da je zahtevniji pisac i miljenik književne kritike. On je ujedno najnagrađivaniji čačanski pisac koji je izdao trinaest dela. Ono što je karakteristično za njega to je vraćanje sopstvenom delu. Reč je o romanu “Van kontrole”, kome se nakon trideset godina ponovo vratio i nadogradio ga. Veliki broj prestižnih nagrada među kojima je najnovije priznanje” Zlatni krst kneza Lazara” krasi ovog izuzetnog pisca kojim se Čačak ponosi.


Za Živorada Nedeljkovića, sjajnog pisca poezije i književnog urednika, Danijela Kovačević Mikić je kazala: “NJegova poezija je karakteristična po tome što uvek vodi do svetlosti na kraju tunela”. Izdao je trinaest pesničkih knjiga i najnagrađivaniji je pesnik. Krase ga posebni jezički talenat, oneobičavanje svakodnevnog, kao i fantastične stilske figure. “NJegove pesme zrače čudesnom lirskom toplinom”, istakla je Danijela.


Hor Gimnazije predvođen profesorkom muzičke kulture, Mirjanom Janevskom, dodatno je pomogao da pronađemo boju za svoje nebo.
Ovim je završeno izuzetno lepo, ujedno i poslednje veče “Poetskog rasadnika” koje je bilo pravi rasadnik ne samo pisane reči, već i pozitivne energije svih učesnika i gledalaca, a zajednički imperativ upućen svima, bio je kratak i jasan: “Čitajte”.


Tekst i foto: Nela Mečanin

1 Comment

Ostavite komentar