Pravoslavlje

Održano predavanje o hrišćanskom podvižništvu u eri dominacije medija

Medijska klopka u savremenom svetu

515pregleda

U Narodnom muzeju u Čačku održano je predavanje pod nazivom “Pravoslavno hrišćansko podvižništvo u doba dominacije medija”.  Gost-predavač je bio protojerej Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu i glavni i odgovorni urednik radija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke “Slovo ljubve”.

 

U izuzetno lepom predavanju koje je držalo pažnju prisutnima, među kojima je bilo dosta mladih, o. Arsenije nas je vodio kroz istoriju podvižništva, a kroz primere velikog broja svetitelja, sve do današnjih dana. Da li i koliko nas savremeni mediji odvlače od Tvorca, koliko je teško osamiti se u današnje vreme i sagledati sebe samog, koliko se bavimo nekim drugim stvarima misleći da su bogougodne, a koje nas na veoma podmukao način odvlače od molitve? Na ova i mnoga druga pitanja o. Arsenije je dao odgovor.

“Suština svega je molitva, tj. živo obraćanje Bogu i svetiteljima. Savremena medijska tehnologija sa svim svojim vrlinama i manama nas upravo od toga odvlači i mi upadamo u klopku. Postajemo njene sluge, umesto da ona bude naša sluškinja. Zarad toga da sačuvamo mir u sebi, što bi trebalo da bude glavni i osnovni cilj, mi ga nažalost sve više gubimo”, završio je svoje izlaganje o. Arsenije, odgovarajući nakon toga na pitanja prisutnih.

Organizator predavanja je Udruženje “Irmos”, a voditeljka programa je bila Irena Čolović.

N. Mečanin

 

Ostavite komentar