Kultura

Otkriven najraniji sačuvani Mikelanđelov crtež

1.21Kpregleda
Britanski istoričar umetnosti Timoti Kliford identifikovao je najraniji sačuvani crtež velikog renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija, objavio je portal Artsi.
Crtež napravljen olovkom i mastilom prikazuje figuru čoveka koji sedi na nečem nalik tronu, odevenog u togu, a u ruci drži žezlo. Kliford smatra da je delo nastalo 1487. godine, kada je Mikelanđelo imao 12 ili 13 godina.
– Ovo je najraniji poznati Mikelanđelov rad, a nastao je godinu ili dve pre bilo koga drugog njegovog rada za koji znamo, što ga čini posebno fascinantnim – rekao je britanski istoričar.
Crtež pod nazivom “The Seated Man” u vlasništvu je anonimnog britanskog kolekcionara koji ga je kupio u jednoj francuskoj aukcijskoj kući 989. godine. Tada je pripisan neidentifikovanom umetniku. Međutim, pošto je drugi istoričar umetnosti Majls Čapel rekao da bi moglo da se radi o Mikelanđelovom delu, kolekcionar je kontaktirao Kliforda.
Rad je trenutno izložen u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti na izložbi italijanskih crteža iz 16. veka pod nazivom “Triumph of the Body: Michelangelo and Sixteen-Century Italian Draughtsmanship”.
U katalogu izdatom povodom izložbe, Pol Joanides koji proučava Mikelanđelova dela potvrdio je Klifordovo otkriće, a kustos izložbe Zoltan Karpati smatra da je prava sreća što je crtež sačuvan s obzirom na to da je Mikelanđelo uništio brojne svoje radove.
– Neposredno pre smrti Mikelanđelo je spalio veliki broj svojih crteža, skica i karikatura nastojeći da spreči da bilo ko dobije uvid u njegov razvojni put, a sve iz straha da bi javnost mogla da njegova dela doživi nesavršenim – rekao je istoričar Đorđo Vasari.
Mikelanđelo se proslavio kao vajar i slikar, a iza sebe je svetu ostavio dela kao što su skulpture Davida i Pijete, oslikao je svod Sikstinske kapele, a čuveno je njegovo Stvaranje Adama.
Izvor: eKapija

Ostavite komentar