Humanitarni radKulturaSport

PET NA PET – MILORAD KAPOR: Srećnik sam jer mi moj posao možda umara telo, ali mi odmara dušu

Partizan mi je ove sezone pokidao živce, više nego mnoge bitnije stvari u mom životu!

1.4Kpregleda

Kada je naš današnji gost u pitanju ne znamo o čemu prvo da pišemo. Zato što je Milorad Kapor baš svestrana ličnost. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu diplomirao je na glumi u klasi profesora Radeta Markovića. Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je na smeru Mašinske konstrukcije i mehanizacija. Osnivač je i direktor najbolje trupe u regionu “Jorik”. Stalni je član drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kao dečak, trenirao je šest godina atletiku. Sportske uzore imao je u Mate Parlovu, Miodragu Perunoviću, Marjanu Benešu, Mirzi Delibašiću, Draženu Dalipagiću, Draženu Petroviću, Nebojši Ušketu Vučićeviću…Glumačke idole u  Pavlu Vuisiću, Ivu Gregureviću, Entoni Hopkinsu…

Kada su događaji iz kulture u pitanju veliki deo Kaporovog srca zauzima premijera filma „Skyfall“.

Zapažene uloge je ostvario je u filmu “Mali Budo”, seriji „Žigosani u reketu“…Kapor je osvajač zlatne i bronzane medalje na Evropskim prvenstvima u košarci za veterane. O aktuelnom trenutku Košarkaškog kluba Partizan Mozzart Bet i redovnim posetama Štark areni otvoreno nam je govorio. Međutim, krenimo redom.

1.Koliko je, u današnje vreme, važno biti human?

“Današnja vremena se po mnogo čemu ne razlikuju od ranijih, pa se neće razlikovati ni od vremena koja nam dolaze. Rođeni smo ovde, u Prokletoj avliji, i svi bi trebali da budemo zli. Međutim, nije tako, ima mnogo dobrih i plemenitih ljudi. Ako neko stasava u lošem sistemu ne znači da će biti loš. Jedan ekstrem zna da stvori drugi ekstrem, tako da se u lošem sistemu dogode i kvalitetni ljudi ili su samo uočljiviji. Jednostavno, čovek se rodi sa određenim predispozicijama, etičkim, između ostalih, a potom mu porodica, bliže okruženje i društvo u kom stasava daje ili koriguje pravac na pravu ili pogrešnu stranu”.

2.Da li nas tempo života primorava da gledamo samo na sebe i svoje interese?

“Smtram da današnje vreme nije užurbanije od ranijih vremena. Kažu da se više juri za novcem, ma može i sada da se radi kao nekad, od ponedeljka do petka, kao naši roditelji. Ako si pametan čovek postavljaš svoje uslove. Ukoliko si kvalitetan radnik, za pet radnih dana, možeš da obaviš sve zadatke…Kada se podvuče crta čovek shvata da je mnogo vremena potrošio uzalud. Potrebno je naći vremena da se pozovu prijatelji, komšije, familija, da se pitamo za zdravlje, za zdravlje porodice, pa makar telefonom. To je sve stvar vaspitanja, a ne slobodnog vremena”.

3.Da li se sećate i još uvek družite sa drugarima iz detinjstva?

“Da, da, ma naravno. Imam prijatelja iz svih perioda života, ali sam najbolji drug ili kum sa drugarima iz osnovne škole”.

4 .Šta Vas najbolje opušta, muzika, knjiga, druženje sa porodicom, prijateljima, molitva, šetnja, priroda, cveće, kućni ljubimci, televizija, radio, društvene mreže, neki hobi, rekreacija…?

“Najbolje se osećam kada se bavim nekim sportom. Slobodno mogu da kažem da mi se krste i profesionalni sportisti koliko mogu izdržati na sportskom terenu. Toliko se dajem, možda ne bi trebalo toliko. Srećnik sam jer mi moj posao možda umara telo, ali mi odmara dušu”.

5.Na koje profesionalne obaveze ste trenutno fokusirani?

“U Srpskom narodnom pozorištu imali smo premijeru odlične predstave, Igora Pavlovića, “Ponovno ujedinjenje dve Koreje”. Trenutno očekujem neke inostrane pozive, nadam se dobrom skoru, kažem nadam se. Trenutno se “vrti” na HBO Max – u  jedan od najgledanijih filmova u Belgiji i Holandij  “Zillion” u kojem igram značajnu ulogu.”

Bonus pitanje: Šta, u narednom periodu, očekujete od KK Partizan Mozzart Beta?

“Adrenalin me drma nekoliko sati pred odlazak na utakmicu. Nadam se obema pobedama, sada, u Beogradu (Domaći su savladali Baskoniju, razgovor smo vodili par sati pred meč sa Špancima, prim. aut.). Partizan mi je ove sezone pokidao živce, više nego mnoge bitnije stvari u mom životu. Da se osvrnem i na fudbal, naš večiti rival ima više podružnica od crno – belih i ti rivali “ginu protiv Partizana. Malo smo se “ložilina fudbal, ali ipak ćemo se fokusirati samo na košarku, nadam se samo privremeno. Nadam se da su iskusni vukovi, koji vode košarkaški klub, izvukli pouke iz dosadašnjeg dela sezone, da će ostati u istom sastavu i da će te pouke primeniti naredne takmičarske godine. Prošle godine nismo očekivali fajnal for, ali smo mogli da odemo, pa smo bili razočarani. Navijanje podrazumeva red suza i red radosti. Nije interesantno ni kada se uvek pobeđuje, dozvoljeno je da se izgubi od Zadra, Igokee…Nakon reprezentativnih okupljanja dobili smo nazad bolje verzije Avramovića, Ponitke i Kabokla. Naneli je najkonstantniji igrač. Nadam se da će ih Željko sve uklopiti i vratiti igračima samopuzdanje. Statistički neke stvari moraju da nam se vrate da pobeđujemo u poslednjim sekundama. Toliko smo mečeva upravo na taj način izgubili”, završava naš odlični glumac, čovek i sportista Kapor.

Đurđe Mečanin/Kablarnert.rs

 

ZVONČICA – “Zvončica” je udruženje roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti, osnovano 1992. godine pri Službi za hematoonkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “dr Vukan Čupić”. Udruženju ” Zvončica” možete pomoći slanjem SMS – a sa brojem 13 na 2407

Fondacija SOS Dečija sela Srbija, Bulevar kralja Aleksandra 251, 11000 Beograd

Svrha uplate: Donacija

Broj računa: 160-373368-31, Banca Intesa

Novac koji odlučite da donirate biće utrošen na sredstva za decu i porodice o kojima brinemo.

Dan dece obolele od raka – 15.02. 2023. godine. NURDOR – Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku. SMS na 1150, cena 100 dinara!

Pružena ruka Hilandara mnogodetnim porodicama, ugroženim grupama i pojedincima, deci i mladima, naše je nadahnuće i okvir za dobrotvorno delovanje.

Udruženje Teofil 1198 Čačak,

Tekući račun br. 200-3707050101022-97

Devizni račun br. RS35200370705010198812

Banka Poštanska štedionica

office@teofil1198.org

ZVONČICA – “Zvončica” je udruženje roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti, osnovano 1992. godine pri Službi za hematoonkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “dr Vukan Čupić”. Udruženju ” Zvončica” možete pomoći slanjem SMS – a sa brojem 13 na 2407

Mart:

Mesec borbe protiv raka

Mesec borbe protiv plućnih bolesti i tuberkuloze

04.03.

Svetski dan prevencije karcinoma

08.03.

Dan ženskih prava

12.03.

Dan borbe protiv glaukoma

8.03.

Drugi četvrtak u martu Svetski dan bubrega

21.03.

Svetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom

20.03.

Svetski dan oralnog zdravlja

20.03

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

  1. 03.

Svetski dan voda (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar