MozzartPet na pet

PET NA PET –Nikola Čikiriz: Svaki talenat je dar i greh je ne dozvoliti da se ispolji

Doktor našeg tima na OI u Japanu ističe da je Tokio doneo veliki profesionalni izazov i iskustvo!

588pregleda

Naš današnji sagovornik u rubrici “Pet na pet” je doktor Nikola Čikiriz. Specijalista medicine sporta, lekar ASS, koji je bio član srpskog olimijskog tima u Japanu. Doktor Čikiriz smatra da je zdrav čovek, zdrav čovek, bez obzira da li je aktivan sportista ili se bavi nekim drugim poslom. Takođe, ističe da je definicija zdravlja, po SZO,  blagostanje na mentalnom, fizičkom i socijalnom nivou, ali sve pobrojano je jedan dinamički proces.

Kao mladić trenirao je košarku u čačanskim klubovima Železničaru i Borcu za koji i sada navija. Kaže da je kao dete iz dvadesetog veka imao uzore u našim košarkašima. Da će mu u sećanju zauvek ostati poslednja olimijada i da je greh ne omogućiti talentovanoj deci da ispolje svoj dar.

Pročitajte odgovore našeg doktora u rubrici “Pet na pet”

1.Da li ste svojevremeno, kao dečak i mladić, trenirali neki sport i koji?

“Naravno, trenirao sam košarku u dva najpoznatija čačanska kluba Želu i Borcu. Potom sam morao da prekinem sa treninzima zbog povrede, ali sam nastavio da igram na fakultetu, do svoje 26 godine. Nakon toga igrao sam basket rekreativno”.

2.Ko vam je bio sportski uzor u tinejdžerskim danima?

“Kao detetu iz minulog veka voleo sam da gledam Divca, Paspalja, Savića, Rađu, Kukoča i naravno Dražena Petrovića”.

3.Koji  sportski klub nosite u navijačkom srcu?

“Navijam za manje klubove, manje po budžetima, a pošto ređe dolazim u Čačak i ređe posećujem dvoranu kraj Morave još više navijam za Borac”.

4.Sportska utakmica ili događaj koji su ostali u sećanju?

“Svakako poslednje OI u Japanu. Moja prva olimpijada i to ispred zdravstvene komisije, ispred medicinskog tima. Bilo je to veliko iskustvo i izazov. Tokio i Japan, sami po sebi, nose veliku draž. Za vrhunske sportiste Olimpijske igre su veliki izazov. Tokio je došao nakon pet godina, u uslovima Covida – 19, za neke je bio jedina šansa što dodatno stvara pritisak, ali bilo je divno jer smo ostvarili dobre rezultate. Bilo je posla oko sitnijih povreda, malo rada na psihološkom planu i dva slučaja korone koje je trebalo ispratiti da se ne bi ugrozilo zdravlje sportista”.

  1. Da li imate životni moto ili životnu filozofiju?

“Talenat je dar od Boga i zbog toga je greh da ne dozvolimo deci da ga razviju. U moje vreme nije bilo članarina, sada se sve plaća i posmatra kroz novac, a ne mora tako. Nekada nije bilo roditelja na tribinama, mi smo sami između sebe ustanovili ko su bili najbolji igrači. To je moguće i danas”.

 

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZART – u  odigrati na utakmicu koja dolazi iz Belgije, GENT dočekuje KORTRIJK. Gosti nastupaju bez petorice igrača, a nakon tri pobede i poraza sa 3:0. Gent je ostvario dva trijumfa, odigrao je nerešeno pa izgubio od AZ Alkmara. Samo tri boda dele rivale.

“Probajte sa KMB  I1-3&II1-3”.

 

djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

 

 

 

 

Ostavite komentar