KulturaSport

PET NA PET – Stevan Piale: Večeras očekujem trijumf Zvezde nad Himkijem

235views

Beograđanin Stevan Piale je srpski pozorišni, filmski i glasovni glumac sa zavidnim sportskim angažovanjem. Sportom ga je “inficirao” komšaja sa nadimkom Tajson pa se naš umetnik u jednom periodu ozbiljno posvetio fudbalu i košarci.

Potom Stevan je ušao u umetničke vode, ali je ostao verni  rekreativac…Na jednoj rekreativnoj utakmici pokidao je ligamente pa sad upražnjava samo basket, ali više ne može da zakuca, što ga jako deprimira.

Poznat je kao osnivač “Čiča Mičinog pozorišta”, zajedno sa Matejom Popovićem.  Humanitarna predstava –“Legenda o hrabrosti” na repertoaru je 17. novembra u 12.00 sati u “Teatru na brdu”. Sav prihod od predstave biće uplaćen na račun drugara Millije Milanovića koji se treći put bori protiv metastaze sarkoma na plućima.

Ukoliko ne možete da dođete na predstavu broj računa za uplate je: 170 – 0010240964000 –76, Unicredit banka.

Pored pozorišta ovih dana Stevan je angažovan na snimanju serije, za televiziju Prva, pod nazivom “Zamenimo mesta”.

Šira javnost ga poznaje po ulogama u projektima “Šešir profesora Koste Vujića”, “Bićemo prvaci sveta”…Odradio je veliki broj sinhronizacija u crtanim filmovima poput “Pčelica Maja”, “Sunđer Bob Kockalone”, “Galaktički fudbal”, ali će kroz odgovore na naša pitanja glumac Stevan Piale otkriti svoje sportske sklonosti.

1.Da li ste svojevremeno trenirali neki sport i koji?

 

“Na pozicijama desnog beka i zadnjeg veznog dugo sam trenirao i igrao fudbal. Najviše u Zemunu, a nekih šest meseci u Partizanu. E sad, sledi interesantan detalj, trenirali smo na tartan stazi pored stadiona u Humskoj, pored nas je prošla grupa navijača Zvezde…Proradile su emocije prema voljenim bojama i jednostavno sam otišao i vratio marker. Moja sportska karijera se nije tako završila. Prešao sam na košarku, trenirao sam u Zemunu, Drvomarketu, Zvezdi…Sa svojih 183 centimetra igrao sam na pozicijama jedan i dva, ali zbog fizikalija uspevao sam da zakucavam. Bio sam bolji basketaš od fudbalera”.

2.Da li je postojao sportski, životni uzor u danima odrastanja?

“Kako to mladi kažu’ložio’sam se na Piksija Stojkovića, Ramba Petkovića…Od košarkaša voleo sam Nešu Ilića, Mileta Lisicu…”.

 3.Klub koji nosite u navijačkom srcu ?

“Preciznije je reći klubovi. To su Crvena zvezda i Zemun, sa čijim navijačima sam išao i na gostovanja. Tu su još Sampdorija i Nju Orleans odnosno Hornetsi koji su morali da se presale iz Šarlota u Nju Orleans ”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Sećam se mnogih utakmica nakon kojih sam bio razočaran, tužan, zbog kojih sam plakao…Recimo Strazbur i Zvezda, odigrali smo nerešeno, eliminisani smo iz daljeg takmičenja, a vodili smo sa dva gola prednosti. Završeno je 2:2 i ispali smo iz Kupa UEFA. Nekoliko godina kasnije ponovo su bili kobni Francuzi, tačnije Bordo, sa kojim smo u nadoknadu ušli sa rezultatom 2:2, što je bilo dovoljno da ostanemo u Ligi Evrope. Penal za Bordo u 93. minutu nas je eliminisao iz takmičenja. Ipak, najznačajnija utakmica koje se sećam neka bude Zvezdin trijumf nad Dinamom iz Tbilisija. Trener je bio Pižon Petrović, dva puta smo gubili i na kraju pobedili sa 5:2 što je bilo dovoljno za ostanak u Evropi”.

5.Životni i sportski moto?

“Pokušaj da svakog dana budeš najbolja verzija sebe”.

IZVOR: MOZZART SPORT

Nela i Đurđe MEČANIN

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar