KulturaPravoslavlje

Predstavljena knjiga „I evo Ja sam sa vama“ u čačanskom Domu kulture

625pregleda

U čačanskom Domu kulture održana je promocija knjige „I evo Ja sam sa vama“, uvod i tumačenje Jevanđelja po Mateju. Autori knjige su profesori PBF „Sveti Vasilije Ostroški“ u Istočnom Sarajevu, dr prof. Vladislav Topalović koji je i dekan na fakultetu i dr prof. Darko Ristov Đogo.

Naslov knjige „ I evo Jasam sa vama“ je rečenica koja otkriva smisao celog teksta Jevanđelja po Mateju. Oslanja se na Stari zavet i nikako ga ne ostavlja po strani, već čini sasvim suprotno.Na pitanje koje najviše muči ljudski rod, o tome da li je sve besmisleno i da li smrt znači kraj, profesor Topalović, koji je i doktorirao na Jevanđelju ukazao je na to da je pojavom Jevanđelja u kome je Bog sa nama jedna najradosnija vest koja daje smisao životu. To je centralna poruka Jevanđelja. Stoga je i čitanje Svetog pisma, posebno na liturgiji, jedna sveta stvar. Srpski narod nema kulturu čitanja Svetog pisma u odnosu na druge hrišćanske narode, ali suština i nije u tome da se ono samo iščitava kao svaka druga knjiga. Jevanđeljem bi trebalo živeti, a ne samo iščitavati ga, a srpska kultura je u svakom smislu puna Svetog pisma. Knjiga sa tumačenjem Jevanđelja po Mateju je u rangu knjige koja je na naučnom nivou, a sa druge strane je to štivo koje je čitvljivo i za vernika koji nema prevelika književna obrazovanja.

Dr prof Darko Ristov Đogo izneo je svoje razloge zbog čega se posvetio pisanju ove knjige koje je zasnovano na tumačenju Matejevog Jevanđelja.  Jedan od razloga je taj što je Jevanđelje po Mateju prva knjiga Novog zaveta i najkompletniji je tekst o Jevanđelju. Jevanđelista Matej ukazuje na povezivanju starozavetnog proroštva i novozavetnog ispunjenja, na ovaploćenje Hristovo i Njegovo Vaskrsenje i javljanje nakon Vaskrsenja. U pisanju ove knjige, oba profesora su se oslanjala na dela Dimitrija Stefanovića i Ave Justina Popovića jer su teološki odrastali na tim delima. Kako se otac Justin posebno oslanjao na Jovana Zlatoustog i oni su ga puno koristili, ali gde god bi Ava Justin dodao nešto novo, zanimljivo i veličanstveno, oni su to pridružili u celinu ove knjige, ističući da su to uzeli od njega.

„Čitanje Svetog pisma je jedno malo bogosluženje, pa je i razmišljanje i tumačenje izuzetno važno, jer kada se čovek dotakne Boga u Novom zavetu, onda se i Bog dotiče čoveka. A čitanje Svetog pisma je zapravo naše doticanje Boga“, zaključio je prof. Đogo.

 

Predavanje je organizovalo Udruženje „Irmos“ u saradnji sa Domom kulture u Čačku.

N.M.

Ostavite komentar