Društvo

Revitalizacija kanala oko Starog grada u Trebinju mogla bi da počne u februaru 2020.

165views

Marko Rikalo, načelnik Odeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, za Radio Trebinje je rekao da bi prema aktuelnim procenama prva faza revitalizacije hendeka (kanala) oko Starog grada mogla da počne još u februaru naredne godine, prenosi Radio Trebinje.

U toku je izrada projektne dokumentacije, koja će dati odgovore na brojna, i dalje otvorena pitanja. Zbog složenosti zahvata, koji nalaže optimalna hidrotehnička i građevinska, ali i organizaciona rešenja – jer će se izvoditi u stogom centru grada, izvesno je da će se radovi izvoditi fazno.

– Mislim da ćemo za mesec dana imati gotovu projektnu dokumentaciju, koja će pokazati – koje ćemo estetsko i tehničko rešenje primeniti. Dva su ključna projektna zadatka bila pred projektantom – da li je moguće da se hendek obnovi u njegovom punom obuhvatu na način da bude moguć prolaz lađa, i na koji način bi se voda ubacivala u hendek. Morali bismo nekako da regilišemo vodostaj u hendeku, leti je nivo reke mnogo niži nego zimi, što bi imalo veliki uticaj i na nivo vode u hendeku – rekao je Rikalo.

Rikalo napominje da je regulacija vodostaja od ključne važnosti – odsustvo stabilnog protoka moglo bi izazvati bujanje flore, legla komaraca, svega neželjenog, zbog čega je nekadašnji odbrambeni kanal ispred gradskih zidina svojevremeno i zatrpan.

Tek po završetku projektnog rešenja biće poznata i cena radova.

– Ako budu potrebne hidrauličke pumpe ili razne vrste hidrauličkih prepreka – to će naravno podići i vrednost radova – ističe Rikalo.

eKapija

Ostavite komentar