Film

SHERLOCK

486pregleda

 

Sherlock Holmes je najpoznatiji fiktivni detektiv. Njegov tvorac bio je Arthur Conan Doyle koji ga je publici predstavio prvi put 1887. godine u knjizi A Study In Scarlet.

Postoji mnogo filmova i serija o Sherlock-u čija je radnja smeštena u različite vremenske periode tako da bude adaptirana ljudima i događajima tog doba.

Najpoznatija verzija danas, verzija koju mladi najviše gledaju,  je serija Sherlock, Mark Gattis – a i Steven Moffat  -a, koja je sa emitovanjem počela 2010. godine. Kao i u knjigama, ova serija prikazuje odnos izmedju Sherlocka i njegovog najboljeg prijatelja, doktora John Watson – a, i detektivske slučajeve koje oni rešavaju.

Sherlocka u ovoj verziji tumači poznati britanski glumac Benedict Cumberbatch, koji se, pored ove uloge, proslavio takođe i u Marvelovim filmovima. John – ov lik tumači glumac Martin Freeman.

Ova moderna, adaptirana verzija jednog od najpoznatijih krimi romana najbolje prikazuje um jednog, kako on sebe naziva, visokofunkcionalnog sociopate Sherlocka Holmesa i njegovu ljubav prema svom poslu i najboljem prijatelju Johnu.

Kroz sve četiri sezone možemo primetiti razvijanje Sherlock – ovog lika, kako se iz jednog vrlo hladnog i zatvorenog čoveka rađa toplina i ljubav prema njemu dragim ljudima.

Ova savremena verzija Sherlocka Holmesa svideće se ljudima koji vole misteriju i rešavanje intrigantnih detektivskih slučajeva. Dijalozi u ovoj seriiji su jako dobro napisani i Benedict Cumberbatch je uradio odličan posao u tumačenju ovog lika.

PIŠE: VIŠNJA BLAGOJEVIĆ