Kultura

Stevan Kren

293views

Na današnji dan pre 155 godina, 31. avgusta 1864. godine, rođen je u Čačku Stevan Kren, sin Ferdinanda i Franciske, poznatih Čačanskih industrijalaca iz porodice Kren, doseljenih u Čačak 1849. godine. Porodica Kren je držala pivaru, proizvodila konjak i bavila se građevinarstvom. Zidanje poznatog čačanskog hotela “Beograd”, nekadašnjeg hotela “Kren”, započeo je Stevanov otac Ferdinad, a završio ga i svečano otvorio Stevan 1900. godine.

Stevan je školovanje započeo u Čačku, a nastavio u Rumi. Srednju pivarsku školu završio je u Češkoj, a Pivarski akademiju u Beču. Po njegovom povratku u Čačak sa ocem vodi porodičnu pivaru. Jedan je od osnivača i potpredsednik Šumadijskog kola jahača Knez Mihailo u Čačku koje je osnovano 1891. godine. Sa Đorđem Vajfertom, Ignjatom Bajlonijem i Mihailom Kosovljaninom, osnovao je Udruženje pivarskih industrijalaca početkom XX veka. Učestvovao je u osnivanju Srpskog električnog društva “Ovčar i Kablar” 1901. godine, a 1906. godine započeo je gradnju hidroelektrane u Ovčarsko – kablarskoj klisuri. Učestnik je u Srpsko–Bugarskog rata 1885/86. godine i nosilac dva ordena Takovskog krsta. Preminuo je 27. novembra 1919. godine.

Ovim podsećanjem želimo da otrgnemo od zaborava sećanje na čačansku porodicu Kren koja je dosta dopinela industrijskom i kulturnom razvoju Čačka u drugoj polovini XIX veka i u XX veku.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar