Humanitarni rad

TROJKA IZ BLOKA

U nedelju na Gradskom trgu u Čačku

543pregleda

U nedelju 15. jula od 19.00 časova Gradski trg u Čačku će biti mesto okupljanja humanih ljudi iz grada sa Morave svih generacija. Cilj je jedan. Kroz sport i zajedništvo probaćemo da donesemo lepšu budućnost porodici Ilić. Samohrana majka Gorica ima šestoro dece.

U ovaj sportsko – humanitarni projekat, koji se širom sveta šest godina bori protiv siromaštva, već se uključilo preko dvadesetpet  firmi- donatora iz Čačka. Svi su izgledi da će u svakom smislu ovo biti najbolji turnir do sad održan u Čačku.

Podsetimo  u prethodne dve godine pomoć je prikupljana za porodice Pavlović i Andolšek iz Čačka. Građevinski radovi na njihovim domovima iznosili su preko million i po dinara.

Da bogatstvo i siromaštvo mogu da žive pod jednim krovom predstavnici Humanitarne organizacije Srbi za Srbe uverili su se tokom posete porodici Ilić koja se nalazi maltene u samom centru Čačka. Mlada i vredna samohrana mama Gorica se svom snagom i sa elanom bori za svoju decu, Davida (12), blizance Iliju i Nikolu (10), Budimira (8), Bobana (4) i Zoranu staru 6 meseci. Dečija graja i osmesi ispunjavaju ovaj skromni dom uprkos nemaštini u kojoj odrastaju.

Kuća u kojoj žive i odrastaju ova deca zapravo je drvena baraka, a unutrašnjost je takođe u veoma oskudnom i lošem stanju. Ipak, ono što ovoj porodici predstavlja vetar u leđa u borbi protiv siromaštva jeste socijalna pomoć kao i dečji dodatak, ali nažalost ni to ne uspeva uvek da podmiri osnovne dečje potrebe i omogući im da uživaju u detinjstvu.

Troje dece spava na jednom krevetu. Zatim, nešto što je nezamislivo danas u 21. veku je da jedno domaćinstvo, pogotovu sa toliko dece, uključujući i bebu, nema frižider, a šporet jedva da vrši neku funkciju. Kroz razgovor sa Goricom došli smo do zaključka da je ovoj sedmočlanoj i, uprkos nedaćama, vedroj porodici na prvom mestu potrebno sređivanje kuće, odnosno postavljanje fasade, kao i nabavka nameštaja i bele tehnike. Krov im takođe predstavlja problem jer prokišnjava.

Vidimo se u nedelju na čačanskom Trgu!

Trojka iz bloka

Ostavite komentar