DruštvoEkonomija

TV „Galaksija 32“ i novinarka Milena Petrović nagrađeni specijalnom nagradom Delegacije EU u Srbiji

Nagrađen televizijski prilog "EU PRO-zajedno do boljeg poslovnog okruženja"

802pregleda

Veliki uspeh za naš grad je specijalna nagrada koju su krajem juna 2021. godine dobili televizija „Galaksija 32“ iz Čačka i njihova novinarka Milena Petrović. U pitanju je nagrađeni prilog čiji je Milena autor, pod nazivom „EU PRO-zajedno do boljeg poslovnog okruženja“. To je najbolji prilog prema odluci Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sve je poteklo od konkursa za najbolje priloge lokalnih i regionalnih medija na temu podrške Evropske unije lokalnom razvoju koju je organizovao EU PRO u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji. Tokom tri godine rada, EU PRO je pružio podršku u devedeset devet jedinica lokalnih samouprava u Srbiji.  Podrška se realizovala kroz otvaranje novih radnih mesta, privlačenje novih investicija i bolji kvalitet života za preko 160.000 ljudi. Završetak uspešne realizacije programa obeležen je svečano u hotelu „Metropol“ u Beogradu, a događaju su prisustvovali šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici, direktorka Kancelarije UNOPS-a u Srbiji, MikelaTelatin i ministarka za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Jadranka Joksimović.

Na osnovu glasova stručnog žirija u sastavu Radojka Nikolić, urednica „Ekonometra“ i „Magazina Biznis“, Ljubica Gojgić, urednica i voditeljka emisije „Pravi ugao“ na RTV Vojvodina i Miša Stoiljković, urednik i voditelj „Jutarnjeg programa“ Radio Beograda i samih takmičara dodeljeno je nekoliko nagrada u konkurenciji od trideset poslatih priloga.

Samo takmičenje se odvijalo u više različitih grupa i to: Nagrada za najbolji TV prilog, nagrada za najbolji radijski prilog i nagrada za najbolji prilog samostalnog elektronskog izdanja. U okviru nagrade za najbolji TV prilog nagrađene su televizije TV „Svilajnac“ i RT „Novi Pazar“  sa novinarima Predragom Todorovićem i Aleksandarom Nićiforovićem. Nagrada za najbolji radijski prilog otišla je u ruke „Radija Sto Plus“ i novinarke Amele Bajrović, dok je nagradu za samostalni elektronski prilog dobio Enes Radetinac i medijska kuća „A1 NET“ iz Novog Pazara.

Najbolji prilog prema odluci Ministarstva za evropske integracije je prilog Milice Milojević Kostić i Medijskog istraživačkog centra iz Niša. Nagrađene su  i novinarke Ana Grujić i Tijana Sotirov za najbolji set medijskih priča, a u okviru Regionalnog internet portala E-Braničevo iz Požarevca, kao i najbolja autorka Biljana Kuzmanović i medijska kuća „Užička republika press“ iz Užica.

Novinarka TV „Galaksija 32“ iz Čačka, Milena Petrović je za portal Kablarnet rekla da im dodeljena nagrada izuzetno mnogo znači. Ne skrivajući radost zbog nagrade koju je prilog dobio, ovim putem je iskoristila priliku da se zahvali svim kolegama koji su zajedno sa njom radili na samoj realizaciji, ističući da je to njihov zajednički uspeh i zasluga. Puno su joj značile i čestitke kolega sa televizije „Galaksija 32“, ali i kolega iz drugih medijskih kuća kako u Čačku, tako i iz drugih gradova.

O tome kako su se uključili u projekat, kao i o njegovoj realizaciji, Milena je kazala: “Na predlog našeg  v.d. direktora Nenada Nikolića odlučili smo da se odazovemo na poziv EU PRO programa i da uzmemo učešće u medijskom takmičenju. Prilog koji smo nazvali ” EU PRO – zajedno do boljeg poslovnog okruženja” govori o nekim od ukupno 11 projekata EU PRO programa sprovedenih u Čačku, o tome kako je, zahvaljujući sredstvima koja su kroz ovaj program dobili preduzeće “Plazmateh”, grad Čačak i Naučno tehnološki park, stvoreno okruženje pogodno za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta, poboljšani rad lokalne samouprave. Kroz prilog je istaknut primer Branimira Plazinića, koji je hobi, kojim se bavio od osnovne škole, pretvorio u svoj životni poziv.  Ovaj naš mladi sugrađanin je fakultet završio u Čačku i  tu je ostao da živi i radi. I to veoma uspešno. Posao je započeo kao jedini zaposleni, ali vremenom je proširio i proizvodne kapacitete i broj radnika. U tome mu je pomogla i mašina koju je obezbedio učešćem u EU PRO programu.  Branimir po mnogo čemu može biti uzor mladima. Ime njegovog preduzeća ispisano je ćiriličnim pismom, osvaja međunarodne nagrade, svoje proizvode plasira, kako na domaće, tako i na inostrano tržište. Od nedavno posluje u okviru NTP-a Čačak, koji je za godinu dana poslovanja, pod rukovodstvom direktora Mirka Pešića, postao centar inovativne delatnosti i razvoja partnerstava ovog dela Srbije. Kada radite priloge sa ovakvim sagovornicima i još kada to snimaju kolege Slaviša Pejović i Ivan Lazović, onda pred vama nije težak zadatak. Ali u samoj završnici, kad je trebalo da pošaljemo prilog, pojavili su se neki tehnički problemi. Zahvaljujući timskom radu sve smo uspeli da rešimo. U pomoć je uskočila i koleginica Jasmina Ničić, koja je imala i zadatak da prikupi svu dokumentaciju koju je trebalo da priložimo i kad smo dobili potvrdu da je prijava prihvaćena i da je prilog odobren, laknulo nam je.  Sve smo okrenuli na šalu, kao što to inače radimo, čak je koleginica Marija Petrović rekla da će, s obzirom na broj prepreka koje su se pojavile, prilog sigurno osvojiti neku nagradu – i ispostavilo se da je bila u pravu.

Naš prilog o pozitivnim promenama koje su ovi projekti pokrenuli u životu našeg stanovništva i o prilici koja im se nudi kroz novi program EU PRO Plus započet početkom ove godine, prepoznala je Delegacija EU u Srbiji i dodelila mu specijalnu nagradu u vidu nove opreme. To nas je veoma obradovalo, jer ćemo zahvaljujući tome moći da unapredimo tehničke uslove za kvalitetnije informisanje naših sugrađana.

Na svečanosti u Beogradu bili smo Nenad Nikolić, Ivan Lazović, Vesna Stambolić i ja i čak i pre nego što je počelo uručenje nagrada, kada su čuli da smo iz Čačka, prilazili su nam i čestitali, kako su rekli – na odličnom prilogu, i predstavnici Ministarstva za evropske integracije i Delegacije EU u  Srbiji i druge nagrađene kolege. U isto vreme koleginica Jovana Kovačević je na terenu u Čačku proširila lepe vesti predstavnicima lokalnih medija, tako da smo za kratko vreme neplanirano stigli u centar iskrene i nama značajne pažnje. Narednog dana mi smo bili jedna od tema TV Informatora, u čijoj pripremi svakodnevno, pored svih navedenih, učestvuju i kolege: Dušica, Svetlana, Zorka, Mileta, Senka, Milovan, Dejan, Marta, Dejan, Stefan, Miloljub, Aleksandar, Nedeljko, Milan“.

 

Miša Stojiljkovič, urednik i voditelj „Jutarnjeg programa“ Radio Beograda je rekao da nije bilo lako odabrati najbolje priloge, da je posao bio izuzetno težak i odgovoran. „Drago mi je što smo se mi, kao članovi žirija složili u odabiru najboljeg priloga, a da se nismo jedni sa drugima ni čuli, ni videli. To znači da smo svi imali slične kriterijume, a kriterijumi su bili da prilozi odgovaraju novinarskim pravilima i kodeksima, ali da imaju i svoju originalnost. Prilog je morao i da obavesti javnost o projektima EU PRO koji su izuzetno značajni, kao i da podstakne i one druge građane koji razmišljaju o ulasku u preduzetničke vode i kako da naprave taj početni korak. Videli smo zaista dosta pozitivnih primera iz cele Srbije koji su i mene lično zaista ohrabrili, tako da verujem da će se preduzetnički duh u našoj zemlji sve više razvijati.“

Direktor televizije „Galaksija 32“, Nenad Nikolić, takođe je istakao da je značaj nagrade veliki. „Želeli smo da u javnost izađemo sa prilogom koji promoviše preduzetništvo u Čačku i saradnju sa institucijama kao što su Naučno tehnološki park i Služba za lokalni ekonomski razvoj i krajnjeg korisnika, preduzeća Plazmateh. Koleginica Milena Petrović je to lepo prezentovala, što pokazuje i specijalna nagrada koju je naš prilog osvojio.“ S obzirom da je u pitanju nagrada u vidu opreme u vrednosti  5.000 dolara, Nikolić je istakao da će ona imati veliki značaj u poboljšanju tehničkih uslova za rad i pravljenje novih tv sadržaja.

Portal Kablarnet im želi još puno dobrih projekata i nagrada.

Nela Mečanin

Ostavite komentar