Kultura

U Domu kulture u Čačku otvorena izložba akvarela Duška Miloševića

Akvareli, akvatura, arhitektura

158pregleda

 

Duško Milošević, po zanimanju arhitekta, ujedno i pisac i slikar stigao je u naš grad iz Beograda u kome je i rođen, ali za sebe uvek ističe da je srcem i dušom Čačanin.  Naši sugrađani su sa velikim nestrpljenjem čekali da se njegova izložba akvarela, pod nazivom „Akvatura“ pojavi u Domu kulture. Posle martovskog odlaganja zbog već poznate pandemijske situacije, izložba je svečano otvorena 02.04.2021. godine. Pored izložbe slikarskih radova, Duško je u Čačak doveo i svoju „pisanu decu“ kako je nazivao svoje autorske knjige. Na izložbi su svoje mesto zauzele sledeće knjige: „Moj rečnik čačanskih pojmova“, „Balkanske sitnice“, „Ovčarsko-kablarski akvareli“ i „Kule i Gradine“.

Izložba akvarela se sastoji od deset panoa iz nekoliko ciklusa: „Kule i Gradine“, „Kulići-gradinići“, „Beogradine“ i „Ovčarsko-kablarski akvareli“. Nakon pozdravne reči Vesne Petrović, urednice likovnog programa Doma kulture i Duška Miloševića, autora „Akvature“, koji već peti put izlaže u Čačku i ne krije da se iako rođeni Beograđanin, srcem i dušom oseća Čačaninom, krenuli smo na zajedničko imaginarno i „akvaturističko“ putovanje. Autor je posetioce zanimljivom naracijom vodio od jednog do drugog panoa i tako nas upoznao sa svojim slikama.

Na putovanje sa Duškom smo krenuli od Trga Republike u Beogradu, bili smo „Na obali mora“, a zatim se ponovo vratili u Beograd, na ugao Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice gde se nekada nalazila Prometna banka, pa sve do čuvene kafane „Ruski car“.Veoma zanimljiv akvarel je „Uspenije Serbije“ gde je prikazan plato ispred Skupštine sa mnoštvom naroda, a po motivu sopoćanske freske „Uspenje Presvete Bogorodice“. Na autentičan način, tvorac ovih prekrasnih akvarela prikazao je i „Srpske seobe“, inspirisan umetničkom slikom Paje Jovanovića „Seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem“.

I naše komšije, Užičani, našli su svoje mesto ispod Duškove slikarske četkice kroz „Kulu Užice“. Centralni pano izložbe zauzeli su manastiri i crkve „Srpske Svete Gore“ a kroz imaginaciju „Radomirove kule“, družili smo se sa poznatim ličnostima našeg grada.

Svoj realni prikaz na ovoj izložbi našla je „Atenička kula“, autora Miroslava Jevtovića koja se nalazi na svega nekoliko kilometara udaljenosti od Čačka.

Iz Čačka smo malo odleteli i do „ Kule Sarajevo“ i „Mostarske kule“,da bi smo sam kraj putovanja završili u „Njegoš kuli“.

Vođeni Duškovom imaginacijom, vratili smo se u stvarnost puni utisaka.

Ovom prilikom, gospodin Milošević je Gradskoj biblioteci „Vladislav Petkovi Dis“ poklonio svoju akvagrafiju „Nikoljsko jevanđelje-drvo života“, uz želju da original Nikoljskog jevanđelja koje je nastalo u manastiru Nikolje jednog dana iz biblioteke u Dablinu gde se nalazi od 1914.godine dođe i zauvek ostane u biblioteci našeg grada.

Postavka akvarela Duška Miloševića nalazi se u srednjem holu Doma kulture u Čačku, tako da svi koji žele da je pogledaju to mogu i učiniti u narednom periodu.

Nela Mečnin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar