DruštvoKultura

U Gradskoj biblioteci u Čačku prikazan dokumentarni film „Potreba za mržnjom“

Tribina o mržnji, nasilju i prevenciji nasilja

763pregleda

U utorak, 22.02.2022. godine u Velikoj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku prikazan je dokumentarni film „Potreba za mržnjom“, reditelja Filipa Čolovića, a nakon filma upriličena je i tribina na kojoj se razgovaralo o ovoj temi. Pored Filipa Čolovića, na tribini je govorio i Miomir Adamović iz organizacije Centar E8, a aktivno su se uključili i posetioci iznoseći svoja zapažanja i iskustva.

„Potreba za mržnjom“ je film koji je reditelj napravio nekoliko godina posle ubistva svog rođenog brata na jednom splavu u Beogradu. „U svakom od nas postoji nešto što nas tera na agresiju. Kada su brutalno prebili mog brata i kada je on podlegao povredama, u prvim trenucima nakon tog događaja i ja sam imao potrebu za mržnjom, za osvetom. Uspeo sam da kanališem taj svoj negativni emotivni naboj, tako da sam i film započeo jednom rečenicom Meše Selimovića: „ Možda bi trebalo da ih mrzim, ali ne mogu. Nemam ja dva srca, jedno za ljubav, jedno za mržnju. Ovo što imam sad, zna samo za tugu“. To je i lajtmotiv ovog filma“, kazao je Filip Čolović.

Film je pravljen više od pet godina i nastao je posle jedne knjige koju je reditelj napisao, a koja je bila njegova lična terapija i lična priča. Nakon toga je želeo da se o tome kaže nešto više, jer je shvatio da njegov brat nije jedini koji je ubijen na takav način, da postoji mnogo sličnih ubistava koja na žalost ostaju nesankcionisana i nasilnici ostaju nekažnjeni. U filmu je napravljen jedan presek našeg društva od 2000-2015. godine gde je jedan od prvih slučaja u filmu, slučaj ubistva glumca Dragana Maksimovića koji je na Zelenom vencu stradao od nasilnika koji su ga pretukl zato što su mislili da je Rom. Nižu se potresne priče učesnika filma koji su izgubili svoje članove porodice i to na najnemilosrdnij način, zadavanjem udaraca do smrti. Pored ljudi, u filmu su prikazane i životinje koje su ničim izazvane osakaćene tek tako, zato što se neko jednostavno iživljavao. Svi ti slučajevi su se dogodili u rediteljevoj neposrednoj blizini i dešavali su se u mirnodopsko vreme, nakon 1999. godine, kada su svi ratovi na našim prostorima brili završeni. Poslednja priča u nizu je priča o samoubistvu jednog dečaka, Alekse, koji nije mogao da podnese nasilje svojih vršnjaka. Digao je ruku na sebe da ne bi više trpeo teror svojih „drugova“.

Miomir Adamović iz organizacije Centar E8 čiji je rad usmeren na edukaciju mladih ljudi u prevenciji nasilja kazao je da mi ne znamo da upraljamo i konrolišemo emocije. „Mržnja postoji u svakom čoveku, ali je prtrebno da naučimo da vladamo emocijama, a način na koji možemo njima vladati je razgovor”, zaključio je Adamović.

Postavlja se pitanje kako bi trebalo da vaspitamo svoju decu. Da li ih učiti da nasiljem odgovore nasiljem, da na mržnju odgovore mržnjom? Reditelj filma koji je ujedno i otac dva dečaka, u poslednjim minutima filma svojoj deci čita odlomak iz knjige „ Mali princ“ i na taj način daje poruku svima da se bavimo svojom decom, da ih učimo pravim vrednostima, bez obzira što je život prepun mana i agrresije.

Filip Čolović kao tvorac dokumentarnog filma „Potreba za mržnjom“ se kroz ovaj film na najbolji mogući način osvetio počiniocima zločina nad njegovim bratom i ostalim nevinim žrtvama koje se u filmu pominju. Bez mržnje i jakom porukom.

N.M.

Ostavite komentar