DruštvoSport

U Turskoj je održano Evropsko prvenstvo za gluve i nagluve fudbalere

695pregleda

U Antaliju je otputovala i naša reprezentacija jer je imala pomoć velike evropske romske organizacije na čelu sa Kenanom Eminijem koji je obezbedio potreban novac. Takođe, pomogli su Raka Đurović i Nemanja Vidić jer su nam obezbedili opremu. Za našeg sagovornika, Milorada Popovića, ovo je bilo veliko trenersko iskustvo jer se Srbija sastala sa Danskom, Italijom i Ukrajinom.

“Mada je u Ukrajini rat oni ulažu u fudbal za osobe sa posebnim potrebama jer su svetski šampioni i olimpijski prvaci. Međutim, sada su izgubili, od Francuske, u finalu”, priča nam iskustva iz Turske Milorad Popović.

Vi ste pripreme za EP odradili u Šumaricama.

“Da, zahvaljujući FSBGD i regionalnim savezima. Selektor, zajedno sa nama iz stručnog štaba, odabrao je najbolje igrače u tom trenutku. Sastav je bio mlad, falilo je iskustvo za ovakve događaje. Većini je, možda, tek sada jasno gde smo bili. Na kakvom velikom takmičenju, šta smo mogli, a nismo iskoristili. Verujte momci mogu mnogo samo treba raditi. FSS mora da prepozna potrebe naših gluvih fudbalera, a mi se nadamo nekim boljim trenucima”.

Ovo je dobra prilika da nam kažete šta je sa Vašim klubom.

“I dalje imamo problem sa terenom koji je potreban za potrebe akademije i prvog tima. I romska deca moraju biti sklonjena sa ulice, gde ima svakakvih loših stvari. Želimo da decu izvedemo na pravi put, naročito onu koja su talentovana za fudbal. Nacionalni tim Roma funkcioniše, ali uz veliku borbu. U Sloveniji je registrovan evropski romski fudbalski savez, put je utabao upokojeni predsednik Didi Horvat. Kao generalni sekretar saveza nadam se boljim vremenima u kojima ćemo se integrisati. Ima puno ljudi koji žele da pomognu. Romski FK Sloboda je registrovan kao udruženje, po zakonu moramo godinu dana da imamo takmičarski niz. Sada nismo dovoljno interesantni, ali sam uvek optimista. Romi moraju da se integrišu, da se edukuju kao sudije, treneri, sportski radnici…”, zaključio je Popović koji je ponosan na činjenicu da je šesorica pripadnika romske zajednice bilo u sastavu fudbalske reprezentacije gluvih Srbije i desetog evropskog šampionata gluvih.

Da ih pomenemo. Pored pomoćnog trenera Milorada Popovića igrali su: Oliver Nedeljković, Ervin Šakiri, Aleksandar Alić, Ivan Vujičić. Nemanja Alić nažalost nije otišao na Euro zbog privatnih obaveza i problema.

Đ. Mečanin

Foto: Priv. arh. M. Popović

Ostavite komentar