Humanitarni rad

Veliki ispit trpljenja i čvrstine vere

803pregleda
Veliki petak u hrišćanstvu označava najtužniji dan za sve hrišćane širom vaseljene. Nažalost, Veliki petak ove godine, uneo je dodatnu tugu u dom blagočestive porodice Grbić iz ZemunaOtac i stub porodice Ivan, upokojio se iznenada posle kraće bolesti.
Ali ko pretrpi do kraja, spašće se (Mat. 10, 22), poručio nam je Gospod Isus Hristos.
Na veliki ispit trpljenja i čvrstine vere, stavljena je majka Ekatarina, sa svojih šestoro mališana, kojima će od sada biti jedina podrška, nada i oslonac dok ne stasaju da se sami o sebi brinu. Gubitkom oca, moraće brže da grabe ka tom cilju i da čari detinjstva i bezbrižnog odrastanja ipak ostave malo po strani, kako bi svojoj majci olakšali celokupnu situaciju.
„Božija volja, šta vam drugo mogu reći. Moram da nastavim da se borim. Život i obaveze ne mogu da čekaju i moramo se sabrati svi zajedno, da jedni drugima budemo podrška i da se nadamo da će uz Božiju pomoć biti sve u redu” – odlučno izgovara Ekatarina.
Željko (18), pa i Uroš (15), nisu više ni tako mali, pa će svakako nastaviti da pomažu majci oko svakodnevnih poslova, kao i oko vaspitanja svoje mlađe braće Mihajla (10) i Gavrila (6), kao i sestrica Jelene (12) i Milice (3). Primetili smo da su deca zaista lepo vaspitana i odgajana u pobožnosti i veri, a povrh svega toga su i odlični đaci.
Srećom, ova situacija nije zatekla majku bez posla, kao što je to slučaj u mnogim mnogodetnim porodicama koje posećujemo. Skromna ali redovna primanja uz dečiji dodatak, znače dosta, ali troškovi samohranog roditelja sa šestoro dece uz kredit koji imaju za otplatu porodične kuće koju su kupili pre 10 godina, svakako nisu dovoljna.
Ono što predstavlja dodatni problem, jeste loš sistem grejanja koji je u kući, uz lošu stolariju i izolaciju, zbog čega dosta novca troše na grejna tela koja rade na struju i koja su prinuđeni da uključuju kako bi zagrejali sve prostorije gde deca borave.
„Imamo četiri sobe, tako da u tom pogledu nismo ugroženi, da deca nemaju gde da spavaju. Uslovi su nam u redu, ali je zimi problematično, jer je loše urađeno grejanje u kući, a ni stolarija nije baš najsjajnija, pa stalno dogrevamo i stižu nam veliki računi za struju. To je ono što bi značilo da se reši. Vama hvala na poseti i želji da se pomogne, pa koliko bude moglo” – skromno je dovršila Ekatarina.
Ovakva porodica, iz koje isijava vera, sloga, požrtvovanje jednostavno zaslužuje da joj se da vetar u leđa, kako bi se uzdigli i nastavili da hrabro koračaju kroz život, noseći svoj krst. Trenutak je idealan da se započnu radovi na porodičnom domu Grbića, kako bi sve bilo spremno do zime, a sigurni smo da neće biti potrebno dodatno pozivati sve ljude velikog srca koji nas podržavaju, da uzmu učešća i u ovoj akciji.
Donacije se mogu slati na sledeće načine:
SRBIJA
1. SMS na 7763 (200 dinara)
2. Račun: 160-279491-71
3. Pay Pal
4. Devizni račun:
IBAN: RS35160005400003357267
SWIFT: DBDBRSBG
Customer: Srbi za Srbe
Bank: Banca Intesa, Milentija Popovica 7b, Beograd

Ostavite komentar