Kultura

Vladan Matijević

176views

U petak, 8 novembra 2019. godine, u 12 časova u Rimskoj dvorani u Biblioteci grada Beograda, održaće se promocija Zbornika koji je posvećen stvaralaštvu našeg poznatog zemljaka, književnika Vladana Matijevića. Zbornik je izdanje Narodne biblioteke “Jefimija” iz Trstenika i u njemu su štampani tekstovi sa Simpozijuma “Savremena srpska proza”, koji je održan 2018. godine u Trsteniku.

Vladan Matijević rođen je u Čačku 16. novembra 1962. godine. Spada u najtelntovanije srpske književnike srednje generacije. Književni rad započeo je pisanjem poezije. Njegove pesme štampane su u časopisima već početkom osamdesetih godina. Godine 1991. objavljuje zbirku pesama “Ne remeteći rasulo”, koja, po mišljenju pisca, predstavlja prelomni trenutak u njegovom životu. Ubrzo potom počinje da piše i prozu. Kratki roman “Van kontrole” je njegovo prvo prozno delo. Do danas je objavio dvanaest knjiga, a većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, između ostalih i Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine. O stvaralaštvu Vladana Matijevića napisano je više od sto kritičkih tekstova. O njemu su snimljena dva dokumentarna televizijska filma autora Josipa Babela (2004) i Olgice Rakić (2010). Među njegova poznatija dela spadaju romani  “Prilično mrtvi”, ” Pisac izdaleka”, ” Vrlo malo svetlosti ” i ” Susret pod neobičnim okolnostima “.

Pozivamo sve poštovaoce dela našeg zemljaka, književnika Vladana Matijevića, da posete ovu zanimljivu promociju i još više se upoznaju sa njegovim delom. Udruženje Čačana u Beogradu ponosno je na dostiguća našeg dragog zemljaka.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar