Pravoslavlje

Bog se javi! Vaistinu se javi!

2.08Kpregleda
Proslava Bogojavljenja u Čačku je započela u 8.00 sati Svetom liturgijom, a u 9.15 je bilo osvećenje vode. Nakon toga iz crkve Sv. Vaznesenja krenula je svečana Litija, predvođena sveštenstvom, a u kojoj su bili mladići i devojke koji su se takmičili u plivanju za Časni Krst Gospodnji.
Čak 170 odvažnih plivača, među kojima i šest devojaka i po koji mališan skočilo je u ledenu Zapadnu Moravu na gradskoj plaži i preplivalo dužinu od 33 metra. Prvi koji je doplivao do krsta bio je student iz Čačka Anđelko Kovačević kome ovo nije prva pobeda, istakavši da u su u ovoj trci svi pobednici.
Pažnju velikog broja posmatrača privukli su i otac i sin, Radovan (39) i Nemanja (11) Dimitrijević iz G. Milanovca koji su rame uz rame zajedno plivali prema cilju. Radovan se isprobao u plivanju za Bogojavljenski krst prošle godine, a malom Nemanji je ovo bio prvi put. Nije krio da mu je bilo hladno, ali tatina podrška mu je puno značila.
Na Bogojavljenskoj akademiji koja je održana u Domu kulture u Čačku, pobedniku i malim plivačima dodeljene su nagrade.
Za razliku od Čačka, gde je do krsta prvi doplivao mladić, u Guči je to bila odvažna sedamnaestogodišnja devojka, Maša Topalović. Da su svi do jednog pobednici nad pobednicima pokazali su momci koji su uskočili u vodu tek kada je Maša doplivala do krsta.
Živi bili!!! Mnogaja ljeta!!!
Tekst:Nela Mečanin
FOTO: NIKOLA JANJIĆ učenik čačanske Gimnazije i budući student Medicine (većina fotografija)

Ostavite komentar