Pravoslavlje

Бог се јави! Ваистину се јави!

2.3Kpregleda
Прослава Богојављења у Чачку је започела у 8.00 сати Светом литургијом, а у 9.15 је било освећење воде. Након тога из цркве Св. Вазнесења кренула је свечана Литија, предвођена свештенством, а у којој су били младићи и девојке који су се такмичили у пливању за Часни Крст Господњи.
Чак 170 одважних пливача, међу којима и шест девојака и по који малишан скочило је у ледену Западну Мораву на градској плажи и препливало дужину од 33 метра. Први који је допливао до крста био је студент из Чачка Анђелко Ковачевић коме ово није прва победа, истакавши да у су у овој трци сви победници.
Пажњу великог броја пoсматрача привукли су и отац и син, Радован (39) и Немања (11) Димитријевић из Г. Милановца који су раме уз раме заједно пливали према циљу. Радован се испробао у пливању за Богојављенски крст прошле године, а малом Немањи је ово био први пут. Није крио да му је било хладно, али татина подршка му је пуно значила.
На Богојављенској академији која је одржана у Дому културе у Чачку, победнику и малим пливачима додељене су награде.
За разлику од Чачка, где је до крста први допливао младић, у Гучи је то била одважна седамнаестогодишња девојка, Маша Топаловић. Да су сви до једног победници над победницима показали су момци који су ускочили у воду тек када је Маша допливала до крста.
Живи били!!! Многаја љета!!!
Tekst:Нela Мečanin
FOTO: NIKOLA JANJIĆ učenik čačanske Gimnazije i budući student Medicine (većina fotografija)

Ostavite komentar