Muzika

Braća Teofilovići u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu

Specijalni gost koncerta biće mladi i uspešni Čačanin, kompozitor i pijanista Marko Marić!

2.9Kpregleda
 Naši poznati sugrađani, Braća Teofilovići, umetnici koji decenijama promovišu i u sazvučju pronose širom sveta tananim nitima protkane zvuke naše tradicionalme muzike obradovali su nas novom prilikom za druženje i uživanje u njihovoj umetnosti. Ratko i Radiša Teofilović prirediće koncert srpske tradicionalne muzike u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu u okviru 52. muzičkog festivala BEMUS 2020. Koncert će biti održan u subotu 7. novembra 2020. godine  od 20 časova. Specijalni gost koncerta biće još jedan mladi i uspešni Čačaninkompozitor i pijanista Marko Marić. Cena ulaznice je 500 dinara.

      Pozivamo sve ljubitelje muzike koji žele da uživaju u emociji koju samo tradicionalna muzika može da pobudi da posete ovaj zanimljivi muzički događaj. Ponosni smo što je naš kraj iznedrio ovako posebna i velika umetnička imena prepoznata kako u Srbiji i regionu, tako i širom sveta. Čast nam je i to što su Ratko i Radiša aktivni i istaknuti članovi našeg Udruženja Čačana u Beogradu.

RATKO I RADIŠA TEOFILOVIĆ – BIOGRAFIJA

      Blizanci Teofilović, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, gde od 1983. godine počinju da se bave muzikom, kao članovi gradskog hora. Nakon osam godina provedenih u horu i iznenadne smrti dirigenta Predraga Peruničića, koji ih je i uveo u svet muzike, započinju sa istraživanjem starih muzičkih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicionalno muzičko i poetsko nasleđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabeleženim a cappela dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu.

      Kao vokalni duet Teofilovići ozbiljniju profesionalnu karijeru započinju ranih devedesetih godina, kada snimaju trideset numera za nacionalni radio i televiziju, čime i počinje njihova koncertna aktivnost. Prekretnicu u karijeri ostvaruju sa debi albumom Čuvari sna (1998). Ovo izdanje, sa obradama petnaest arhaičnih pesama, biva izuzetno dobro primljeno, kako od muzičkih stručnjaka tako i od najšire publike. Mnogi ugledni kritičari i umetnici proglašavaju tada Teofiloviće najdragocenijom muzičkom pojavom u Srbiji.

      Na pođednako dobar prijem nailazi i naredni album – Sabazorski vetrovi, koji Teofilovići objavljuju 2001. godine.

      Iako vođeni idejom da je ljudski glas najstariji i najsavršeniji instrument, Teofilovići nisu odoleli povremenim eksperimentima, sarađujući s drugim muzičarima. Nastupali su sa dugogodišnjim članom ansambla Renesans Žoržom Grujićem (stari instrumenti: gajde, kaval, rog, duduk), perkusionistom i kompozitorom Nebojšom Živkovićem i profesorom harmonike Bobanom Bjelićem. No, najplodnija i najznačajnija saradnja Teofilovića uspostavljena je s čuvenim gitaristom iz Los Anđelesa, Miroslavom Tadićem. Zajedno snimaju album Vidarica sa obradama narodnih pesama s područja uže Srbije i Kosova, Bosne, Dalmacije i Makedonije.

      Teofilovići su održali veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, u Japanu, I Americi. Nastupali su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta, kao što su Kenedi centar u Vašingtonu, Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta u Otavi, Akademija Franc List u Budimpešti, Koncertna dvorana Čajkovski, bečki Koncerthaus, kao i na velikim svetskim festivalima u Osaki, Budimpešti, na Korzici, Sardiniji, Lincu, Gracu, Kremsu, Stansu i mnogim drugim. Takođe, Teofilovići su gostovali i na prestižnim univerzitetima u SAD: Konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu, Univerzitetu u Čikagu, Univerzitetu Džordž Vašington, Kalifornijskom institutu za umetnost u Valensiji i Frenklin koledžu u Indijani.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU