Kultura

MEĐUNARODNA NAGRADA THE WHITE RAVENS ZA ROMAN B. N. LJ. UGLJEŠE ŠAJTINCA

Roman Uglješe Šajtinca Banda neželjenih ljubimaca, u izdanju Pčelice, ovogodišnji je dobitnik prestižne Međunarodne oznake The White Ravens, koju dodeljuje Internacionalna Biblioteka za mlade iz Minhena.

1.97Kpregleda

Svake godine na Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavlja se katalog sa 200 novih naslova za decu i mlade, autora širom sveta, koji pišu na 40 različitih nacionalnih jezika. Ovaj katalog je rezultat istraživačkog rada stručnjaka književnosti za decu i mlade zaposlenih u Internacionalnoj biblioteci za mlade u Minhenu, a njegov cilj je da se svetskoj javnosti predstave najbolja dela ove oblasti na međunarodnom nivou. Odabrani naslovi dobijaju oznaku The White Ravens za tekuću godinu.

Dobitnik ove oznake za 2019. godinu je roman Uglješe Šajtinca Banda neželjenih ljubimaca, koji je objavila Izdavačka kuća Pčelica. Katalog The White Ravens 2019 biće predstavljen 17. oktobra na Sajmu knjiga u Frankfurtu, na Kids Stage-u. Promociji će prisustvovati predstavnici Izdavačke kuće Pčelica, koja je tom prilikom u ulozi izlagača na Sajmu knjiga u Frankfurtu.

Podsećanja radi, Izdavačka kuća Pčelica, odnosno njena izdanja, drugi put dobijaju oznaku preporuke The White Raven. Prvi put dobitnik je bila knjiga Mrnjavčevići Dušana Pop Đurđeva, 2017. Roman Banda neželjenih ljubimaca, Uglješe Šajtinca, inače dobitnika Evropske nagrade za književnost 2015, dobitnik je Nagrade Sima Cucić 2018. godine.

Ostavite komentar