Muzika

Naši dragi sugrađani, blizanci Ratko i Radiša Teofilović, poznatiji kao Braća Teofilovići, rođeni su u Čačku na današnji dan

24. marta 1966. godine.

204pregleda
 Naši dragi sugrađani, blizanci Ratko i Radiša Teofilović, poznatiji kao Braća Teofilovići, rođeni su u Čačku na današnji dan, 24. marta 1966. godine. Ovaj umetnički dvojac vrhunskih dometa već tri decenije promoviše i u sazvučju pronose širom sveta tananim nitima protkane zvuke naše tradicionalme muzike. Muzikom počinju da se bave u Čačku 1983. godine gde postaju članovi gradskog hora. Nakon osam godina provedenih u horu i iznenadne smrti dirigenta Predraga Peruničića, čoveka koji ih je i uveo u svet muzike, započinju sa istraživanjem starih muzičkih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicionalno muzičko i poetsko nasleđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabeleženim a cappela dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu.

Kao vokalni duet Teofilovići ozbiljniju profesionalnu karijeru započinju ranih devedesetih godina, kada snimaju trideset numera za nacionalni radio i televiziju, čime i počinje njihova koncertna aktivnost. Prekretnicu u karijeri ostvaruju sa debi albumom “Čuvari sna” (1998). Ovo izdanje, sa obradama petnaest arhaičnih pesama, biva izuzetno dobro primljeno, kako od muzičkih stručnjaka tako i od najšire publike. Mnogi ugledni kritičari i umetnici proglašavaju tada Teofiloviće najdragocenijom muzičkom pojavom u Srbiji. Na podjednako dobar prijem nailazi i naredni album – “Sabazorski vetrovi”, koji Teofilovići objavljuju 2001. godine.

Iako vođeni idejom da je ljudski glas najstariji i najsavršeniji instrument, Teofilovići nisu odoleli povremenim eksperimentima, sarađujući s drugim muzičarima. Nastupali su sa dugogodišnjim članom ansambla Renesans Žoržom Grujićem (stari instrumenti: gajde, kaval, rog, duduk), perkusionistom i kompozitorom Nebojšom Živkovićem i profesorom harmonike Bobanom Bjelićem. No, najplodnija i najznačajnija saradnja Teofilovića uspostavljena je s čuvenim gitaristom iz Los Anđelesa, Miroslavom Tadićem. Zajedno 2012. godine snimaju album “Vidarica” sa obradama narodnih pesama s područja uže Srbije i Kosova, Bosne, Dalmacije i Makedonije. Pre toga su 2007. godine objavili koncertni album “Koncert Beograd live”.


Posle šest godina diskografske pauze Teofilovići izdaju svoj poslednji studijski album pod nazivom “Element” izdaju početkom 2022. godine. “Kroz planine, barda i gore”“Jano mori”“A što ti je mila kćeri”“Soko mi leti visoko”“Kaleš bre Anđo” i “Đelem đelem” samo su neke od 14 obrada tradicionalnih pesama koje su Teofilovići na ovom albumu predstavili u novom ruhu. Čitav materijal snimljen je u sjajnom akustičnom ambijentu Krovne sale Regionalnog kreativnog ateljea Kanjiža. CD se može nabaviti u Jugotonovoj prodavnici u Nušićevoj ulici broj 27 u Beogradu.

Teofilovići su održali veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, u Japanu, I Americi. Nastupali su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta, kao što su Kenedi centar u Vašingtonu, Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta u Otavi, Akademija Franc List u Budimpešti, Koncertna dvorana Čajkovski, bečki Koncerthaus, kao i na velikim svetskim festivalima u Osaki, Budimpešti, na Korzici, Sardiniji, Lincu, Gracu, Kremsu, Stansu i mnogim drugim. Takođe, Teofilovići su gostovali i na prestižnim univerzitetima u SAD: Konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu, Univerzitetu u Čikagu, Univerzitetu Džordž Vašington, Kalifornijskom institutu za umetnost u Valensiji i Frenklin koledžu u Indijani.

Braća Teofilovići – Kaleš bre Anđo
Braća Teofilovići – A što ti je mila kćeri
Braća Teofilovići i Marko Marić – Ja izlezi stara majko
Braća Teofilovići i Miroslav Tadić – Koncert Kolarac 2013.
Braća Teofilovići – Veb sajt
Braća Teofilovići – Fejsbuk profil
Riznica srpska – O Braći Teofilovićima

Našim dragim zemljacima Ratku i Radiši Teofiloviću u ime Udruženja Čačana u Beogradu čestitamo rođendan uz želju za još puno lične, umetničke i porodične sreće i uspeha. Ponosni smo na njih i njihova dosadašnja dostignuća. Takođe nam je drago što su njih dvojica istaknuti članovi našeg Udruženja Čačana u Beogradu.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar