KulturaPravoslavlje

Povratak stvaralaštvu iz ugla teologa Jovana Blagojevića i muzičara Asima Sarvana

Povratak stvaralaštvu

832pregleda

U organizaciji Doma kulture u Čačku, održano je predavanje “Povratak stvaralaštvu” u kom su učestvovali teolog Jovan Blagojević i muzičar Asim Sarvan.

Moderator programa je bila Verica Kovačević, urednik kulturno-obrazovnog programa. Podsećajući nas na to da je kreativnost rad, a da je rad počeo sa Bogom, Verica je govorila o Bogu kao stvaralačkom biću koji je stvorio čoveka po svom izgledu. “Razumljivo je da bi čovek trebalo da nastavi to stvaralaštvo Tvorca”, naglasila je.

O stvaralaštvu u muzici govorio je Asim Sarvan. Svakako je najbolje kada od nekoga ko je muzičar, možete čuti koliko je stvaralaštvo Bogom dano i koliko je opasno kada čovek zloupotrebiti slobodu u stvaralaštvu i ode u destrukciju. “Smisao stvaralaštva je sloboda, ali kakva sloboda? Da li je to sloboda koja podrazumeva da radimo sve što nam je po volji ili bi to tumačenje trebalo da bude po Svetom apostol Pavlu da nam je sve dozvoljeno, ali da nam nije sve na korist”, kazao je gospodin Sarvan. Ističući da povratak stvaralaštva nije isključivo globalni problem, već i naš srpski problem do kojeg mu je posebno stalo, Asim je izneo i svoje stavove o brošuri koja bi se mogla nazvati” brošurom od malih nogu”, a koja bi se distribuirala među najmlađima kako bi se od najranijeg uzrasta na pravi način upoznali sa svojom otadžbinom, crkvom, prijateljima, roditeljima. U izmenjenim rečima pesme “Hajde Jano”, u kojoj nije cilj prodati sve radi igre, vidimo Asimov poriv da se istakne stvaralaštvo i trud. “Trebalo bi da se ugledamo na pretke koji su bili vođeni ljubavlju prema otadžbini”, kazao je u svom izlaganju. U jednom stvaralačkom svetu nije lako biti roker. Uspeh je pronaći svoj put, a Asim ga je pronašao. Njegov dupli album “Šezdesete u mom gradu”, govori o jednoj nostalgiji za nadahnućem, a momenti koji su ga doveli do ovog albuma su odgajanje novih generacija ljubavlju i strpljenjem.

Teolog Jovan Blagojević je takođe mišljenja da bi stvaralaštvo trebalo da bude slobodno, da služi tome da se kroz njega ostvaruje ljudska ličnost, a da to ne odvede u destrukciju. “Stvaralaštvo i destrukcija bi trebalo da budu odvojeni. Ali nije tako. Iza stvaralaca pretežno stoji kriza i ponor. Očigledan primer je Dostojevski”, istakao je Blagojević. “Mi smo stvoreni za stvaralaštvo. Biti stvaralac znači i biti odgovoran, ne samo za sebe, nego i za onog pored sebe. Prvi stvaralac je Bog, ali je on ujedno i poeta, a svet i Bog su uslovljeni odnosom uzajamne ljubavi”.

Gosti Verice Kovačević su večeras vodili publiku ka jasnom cilju, a kroz  predavanje koje se sastojalo u tome da čoveka motiviše isključivo ka stvaralaštvu. U tom stvaralaštvu smo se uz zvuke gitare podsetili pesama grupe” S vremena na vreme”, čiji je član bio Asim Sarvan, kao i pesama sa albuma “U vreme ono”, koji je uradio zajedno sa igumanom manastira Vaznesenje, arhimandritom Timotejem.

N. Mečanin

Ostavite komentar