Kultura

Predstavljena zbirka pesama “Sumraci i zore”

Poezija Aleksandre Mišić

1.26Kpregleda
U prostorijama Naučno-tehnološkog parka u Čačku održana je promocija zbirke pesama Aleksandre Mišić, profesorke srpskog jezika i književnosti Čačanske gimnazije.Ovo je Aleksandrina druga zbirka koja nosi naziv “Sumraci i zore”.
Čačani koji vole pisanu reč iskazanu stihovima prisustvovali su jednoj posebnoj večeri u kojoj se tražilo mesto više. Moderator programa, Milkica Miletić je uvodnim slovom pozdravila sve prisutne osvrnuvši se na pesnikinju biografiju i nagrade koje je dobijala za literarna ostvarenja od školskih dana.
O Aleksandrinoj poeziji govorio je Zoran Živković, pisac i književni kritičar. “Ovo veče govorimo o poeziji za koju je Pol Valeri govorio da predstavlja patetiku uma. Tradicija kojom se Aleksandra bavi je obilato prisutna u njenim zbirkama. Nastaviti tradiciju Disa i Brane Petrovića nije lako, a pesnikinja nam je pokazala da njeno pesništvo može da se bavi tradicijom. Njena druga zbirka otvara mogućnost da bavljenje poezijom bude na jednom značajnom nivou. Njen pogled na svet prikazan u pesmama otkriva ne samo nju, već i sredinu i ambijent u kojoj se rodila i odrasla”, kazao je Živković, citirajući na samom kraju Novalisa koji je rekao da ovaj svet postoji samo zato da bi u knjigu ušao.
Govoreći o svojim pesmama i načinu na koji su se one rađale, pesnikinja je otkrila da je stvarajući neke od njih tragala i za starim, već zaboravljeni slovenskim rečima koje je utkala u svoju poeziju. Jedna od takvih reči je i reč lile koja nosi naslov jedne od pesama. A lile, to su oni tanki slojevi kore drveta koji se lako ljušte, poput naše duše….
Muzički deo večeri je na gitari upotpunio Mladen Cicović, kantautor, a svoj doprinos su dali i učenici Gimnazije, Lazar Gemaljević i Mihajlo Marković.
Ovo nesvakidašnje književno veče u kojima su stihove govorile Aleksandrine kolege kojima književnost nije profesija, ali koji su pokazali da imaju sluh i dušu za poetsku reč, kao i nekoliko učenika koji su na samom kraju otpevali pesmu “Zlatni dan” , učinili su da on bude savršen u svakom pogledu.
Tekst i foto: Nela Mečanin

Ostavite komentar